Спътник на НАСА ще падне на Земята
Секция: Наука
07 Януари 2023 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спътник на НАСА ще падне на Земята По-голямата част от научния спътник с тегло 2,4 т ще изгори при навлизане в атмосферата

/КРОСС/ НАСА очаква спътник на 38 години да падне на Земята в неделя или понеделник, но рискът от щети е "много малък", съобщи Асошиейтед прес.

По-голямата част от научния спътник с тегло 2,4 т ще изгори при навлизане в атмосферата. Някои негови части обаче ще останат цели. Рискът от инцидент от падащите отломки според НАСА е 1 на 9400.

Очаква се спътникът да падне през нощта в неделя, плюс минус 17 часа, казват от американското Министерство на отбраната. Според корпорацията "Еърспейс" обаче това ще се случи в понеделник сутринта, плюс минус 13 часа, като той ще премине над Африка, Азия, Близкия изток, и най-западните части на Северна и Южна Америка.

Спътникът ERBS е изследвал радиационния баланс на Земята - как Земята поглъща и излъчва енергия от Слънцето. Той е изстрелян през 1984 г. от космическата совалка "Чалънджър". Въпреки че е предвидено да работи две години, той продължава да извършва измервания на озона и други атмосферни показатели до 2005 г. , когато излиза от експлоатация.