Вицепрезидентът в Свищов: Щастливеца ни завеща умението не да наблюдаваме, а да проглеждаме
Секция: КУЛТУРА
14 Януари 2023 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът в Свищов: Щастливеца ни завеща умението не да наблюдаваме, а да проглеждаме

/КРОСС/ „Щастливеца ни завеща умението не само да наблюдаваме, а да проглеждаме - да виждаме красивото, но и грозното, да възпитаваме у себе си бунта срещу бруталното в човека, срещу омразата и несправедливостта. Щастливеца никога не размаха пръст, не ни посочи дидактично кое е добро и кое зло. Той разказва и оставя всеки от нас да избере сам." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването в Свищов на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов.

„Както отбелязва Елин Пелин, чрез героите си Щастливеца приканва всеки от нас да се погледне в огледалото. Някой ще се погледне, ще се потупа юнашки по гърдите и ще се зарадва на това, което вижда. Друг ще смята, че огледалото е криво и той е по-добър от образа. Трети ще се замисли сериозно", посочи Илияна Йотова в словото си пред паметника на Алеко Константинов.

Романа „Бай Ганьо" вицепрезидентът определи като енциклопедия на човешката нравственост. „Бай Ганьо е един от малкото литературни образи, който отдавна е заживял собствен живот извън страниците на романа. Превърнал се е във вечен образ, който непрекъснато се дописва", подчерта вицепрезидентът.

„Когато се зададат избори, всеки от нас си припомня за превърналите се в класика определения за т.нар. морални влияния - тези, които са във властта, искат да останат завинаги в нея и не подбират средствата за това. Сопите са по-силни от думите - срещу това въставаше Алековата душа", заяви Илияна Йотова.

„В своята изповед Алеко Константинов казва, че най-злочестата съдба е, когато се разочароваш от силата на честността. Такава незавидна съдба той не искаше за никого", посочи вицепрезидентът. „В тази изповед има и една надежда - някога някой да го оцени по достойнство. Днес няма българин, който да не се гордее и да не обича Алеко Константинов. Зад неговото критично око се крие голямата му любов към българския народ и България", подчерта тя.