Mистърът на туризма: Зимните ни курорти са пълни въпреки топлото време
Секция: Туризъм
16 Януари 2023 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Mистърът на туризма: Зимните ни курорти са пълни въпреки топлото време

/КРОСС/ Въпреки топлото време зимните ни курорти са пълни, а анулираните резервации са много малък процент. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ служебният министър на туризма Илин Димитров.

Това затопляне не е само в България, то е в цяла Европа. Много от зимните курорти в Европа не отвориха или го направиха с ограничен капацитет. Мога да похваля нашите зимни курорти Пампорово и Банско. В Пампорово бяха направили малко чудо – въпреки топлото време имаше 7 оборудвани писти. Също е ситуацията в момента и в Банско, те се подготвят за старта на Световната купа по сноуборд, подчерта министърът. Той отчете, че през януари тази година има около 537 000 регистрации на туристи, което с около 100 000 повече от тези за януари 2022 г.

На въпроса дали не трябва да се отложи откриването на сезона в зимните курорти заради изместването на зимата той отговори: „Министерството на туризма не определя кога започва сезонът. Това е символично откриване и си е традиция. Зимните курорти не са само ски. Оказа се, че където е добре развит спа туризмът, има ръст на посещенията“.

Димитров напомни, че има уеб камери, на които всеки може да провери в кой курорт колко сняг има в момента.