Как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна
Секция: Коментари
21 Януари 2023 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна

/КРОСС/  „България - как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна" - под това впечатляващо заглавие германският „Ди Велт" публикува статия, от която стана ясно, че страната ни е доставяла оръжия и муниции на Киев още в самото начало на военните действия.

Любопитното е, че и бившият премиер Кирил Петков, който казва, че сме застанали на правилната страна на историята, и бившият вицепремиер Корнелия Нинова, която твърди, че не сме изнесли за Украйна „и един патрон" се оказаха еднакво прави.

„България е една от страните с голямо оръжейно производство и в частност съветски калибри, започнах да проучвам ситуацията в България и се свързах с тогавашния министър-председател Кирил Петков. Но преди всичко проучвах откъм украинска страна, защото дотогава украинското правителство не беше излизало с информация по темата. Изненадах се от това, което чух, и от готовността да говори на украинския външен министър Димитро Колеба, който ми разказа, че посещението му през април е било „тайна мисия", на която е бил изпратен лично от Зеленски, с цел да доведе България до решението за подкрепа към Украйна. И си казах, че този аспект изглежда интересен", разказва авторът на статията в „Ди велт" Филип Фолкман-Шлюке.

България по думите му е особен случай, защото от една страна може да предложи муниции и съветско оборудване, а от друга страна е имала и правителство, което не е било в състояние да задвижи процеса. „От една страна Кирил Петков, от моя гледна точка много прозападно, проевропейски настроен и от другата страна - социалистическата партия, която най-малко исторически е свързана с Русия. Социалистическата партия ясно заяви намерения за прекратяване на коалицията при изнасяне на оръжия за Украйна. Това беше едно особено стечение на обстоятелствата, което не се наблюдаваше в други държави и в тази връзка мисля, че в крайна сметка се стигна до морала от страна на Петков, след като Украйна директно е попитала за помощ. Кулеба ми разказа, че именно през април Украйна е била в голяма нужда от муниции. В същото време руските окупатори са атакували с пълна сила и правителството е трябвало да вземе крайно решение в тази ситуация. Голяма част от германците намират това решение на българското правителството за смело", коментира той.

Доставките на оръжие за Украйна винаги са били индиректни и Украйна също потвърждава това. „Всичко се е случвало чрез посредници, през Румъния, Полша и Унгария. Това мога да го потвърдя със сигурност.  Тук особеното е, че е имало уговорка между Киев и София. Българското правителство е експортирало доставките към тези държави не безцелно, то е знаело че крайната дестинация е Украйна, и това е бил обмислен ход. Можем да го наречем формалност или политически трик, но е истина че този политически трик се случи точно, когато Украйна можеше да изгуби войната и в Германия това решение се приема по-скоро като правилен инструмент на действие", обясни той.

бТВ, „Тази събота"