Съоснователят на Nexo: Ще предявим иск за 1 млрд. долара
Секция: Интервюта
23 Януари 2023 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съоснователят на Nexo: Ще предявим иск за 1 млрд. долара

/КРОСС/ Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект. Това каза съоснователят на Nexo Антони Тренчев в „На фокус“ по Нова телевизия. Той обяви още, че отдавна не живее в България.

„Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Ние ще отговорим по подобаващия начин на това“, заяви Тренчев.

Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като абсурдни. „Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той.

По думите му официалните обвинения - неговото и на Коста Кънчев, все още не са връчени.

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелските служби. „Освен това, той не е клиент на Nexo“, уточни той, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

Тренчев обясни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка. „Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време“, обясни Тренчев.

Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР. „Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите“, поясни Тренчев.

Това, което българската прокуратура е обяснила като „международно партньорство“, се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев „Това е абсолютно нелепо обвинение“, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. „Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат“, смята той.

Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни - стойността е над 100 млрд. „Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден. Просперираме, въпреки всичко случващо се в България”.

По думите му той е знаел за някои от даренията към „Да, България“, направени от негови служители. „Но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции“, добави той.

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ Христо Иванов. „Аз съм бил част от публичния живот в България преди години, но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Той е категоричен - двамата не са разговаряли за дарения. „Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър“, подчерта той.

Тренчев е категоричен - Nexo ще съди България. „Топ професионалисти на глобално ниво вече  оценяват щетите, които се оценяват на над 1 млрд. долара. Ще отстоим своите интереси”, заяви съоснователят на фирмата.