Красимир Манов: Площадката Белене трябва да я забравим
Секция: ИКОНОМИКА
23 Януари 2023 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красимир Манов: Площадката Белене трябва да я забравим

/КРОСС/ Площадката Белене трябва да я забравим, това е приключен случай, каза в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" енергийният експерт Красимир Манов в отговор на въпрос какво трябва да съдържа енергийната стратегия на България и какви въпроси повдига предложената настояща такава.

По мнението му, ако нещо се прави, то трябва да е в АЕЦ Козлудуй. Трябва задължително да се прави атомна енергетика у нас, смята Манов. Трябва сериозно да се помисли за това. Освен това трябва да има широк дебат в обществото по тези теми, за да се стигне до правилните решения.

По темата за възобновяемата енергия Манов каза, че всичките тези 12 000 мегавата от ВЕИ-та трябва да бъдат компенсирани с други мощности.

Наистина буди подозрение в лобизъм предвиденото в стратегията ни до 2050 година да остане само възобновяема енергия. "Да няма газ, да няма нищо друго освен тези двата източника. Това е сериозен въпрос. И ако наистина в България има служби, те трябва да се занимават с това. Би трябвало това нещо да се разнищи", добави Красимир Манов. Трябва да търсим отговора на този въпрос. Да, има подозрение за лобизъм", каза още Манов.

Експертът пита още защо беше прекратена и мярката за 25 ст. отстъпка от литър за гориво. Според него всички мерки трябва да са насочени към потребителите.

Изготвената стратегия е стъкмена в последния момент и всичко ще бъде за сметка пак на гражданите, смята още енергийният експерт. Трябва да има стратегия, но подходът трябва да е съвсем различен. Поне година трябва да се дебатира тази стратегия, като се обърне внимание на всички сектори на енергетиката. "В сегашната са заложени само ядрена енергия и възобновяеми източници, това е некадърност и некомпетентност", каза експертът. Тези източници трябва да се балансират с други мощности. Това е базата за икономиката на една държава и всички мощности трябва да са балансирани в нея, добави още Красимир Манов.