Обявиха българин за потенциален пилот във Формула 1
Секция: СПОРТ
23 Януари 2023 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха българин за потенциален пилот във Формула 1

/КРОСС/ На 21 януари на официалния сайт на F1 беше публикуван списък с 20-те млади пилоти, чието представяне предполага най-голям шанс да стигнат до най-престижната пистова надпревара в света, съобщи autobild.bg. За радост на всички почитатели на моторните спортове у нас в селекцията от таланти влиза и Никола Цолов - най-успешният български картинг пилот и шампион за миналата година в испанската Формула 4. Едва 16-годишният Цолов, който стана седми в Световния шампионат по картинг за 2020, прикова вниманието на легендата Фернандо Алонсо (носител на титлата при пилотите във F1 за 2005 и 2006). Именно посредством агенцията на Алонсо А14 Мanagement Цолов направи първите си стъпки в света на състезанията с 1-местни болиди.

През 2023 г. Цолов ще се състезава във Формула 3 като част от френския отбор ART Grand Prix, чийто пилот Виктор Мартенс спечели титлата през изминалия сезон. „За мен е удоволствие, че ще мога да направя тази крачка напред и догодина да карам във Формула 3 за ART Grand Prix - заяви Никола. - Тимът е много успешен във всеки един шампионат, в който участва и за този отбор са карали много пилоти от Формула 1. Суперщастлив съм, че започваме заедно нашето пътешествие."

Никола доминира испанската Формула 4 през 2022 година в първия си сезон при болидите, като спечели 13 победи в 21 старта и 15 пъти стартира от полпозишън.