Нехамер: Австрия ще подкрепи предоставянето на 2 млрд. евро на България за охрана на границата
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2023 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нехамер: Австрия ще подкрепи предоставянето на 2 млрд. евро на България за охрана на границата

/КРОСС/ Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата. В това увери австрийският канцлер Карл Нехамер, който е на посещение у нас по покана на президентът Румен Радев.

Радев и Нехамер се запознаха на място на границата край Елхово предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. Двамата посетиха и Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

"Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме", заяви президентът Румен Радев.

„Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България - в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство. Ние сме построили изцяло с наш национален бюджет ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение и цялата информация се обобщава в регионалния център в Безмер", посочи Радев.

По думите на държавния глава през изминалата година натискът към границата ни е нараснал рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. „В рамките на само 4 месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция и поетият ангажимент от страна на Анкара да охранява по-стриктно границата от турска страна".

Радев подчерта, че България е засилила не само охраната на границата, но и проверките вътре в страната, за борба с нелегалната имиграция. „Искам ясно да заяви, че ние сме изправени пред мощна и добре организирана мрежа за трафик на имигранти. Тя има центрове и клонове в различни държави на ЕС. И немалко от заловените на наша територия трафиканти са граждани на държави членки на ЕС".