Захарова: Претенциите на Столтенберг към Анкара неграмотни
Секция: Русия
24 Януари 2023 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захарова: Претенциите на Столтенберг към Анкара неграмотни

/КРОСС/ Безпочвените твърдения на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг срещу Турция за отказа да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в Северноатлантическия алианс на фона на скандала с изгарянето на Корана в турското посолство в Стокхолм, показват неграмотността на хората, заемащи ключови позиции на Запад. Това написа във вторник официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram.

Мария Захарова обърна внимание на критиките на Столтенберг към турския президент Тайип Ердоган. След инцидента генералният секретар на НАТО посочи на турския лидер, че "неправомерните действия не са автоматично незаконни".

"Той говори за изгаряне на Корана. Смело изявление. Междувременно нека ви напомня, че зачитането на религиозните възгледи е задължение, а не избор", подчерта Захарова.

Тя посочи, че международната общност "многократно е поела задължения за противодействие на нетолерантността и дискриминацията" в редица документи, включително Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на расова дискриминация от 1965 г., Декларацията на ООН за премахване на всички форми на нетолерантност и Дискриминация, основана на религия или убеждения от 1981 г., Хартата на Съвета на Европа за образование за демократично гражданство и образование за правата на човека от 2010 г. и други.

"Тези документи изрично посочват, че правото на свобода на изразяване не предполага правото да се правят критични или дори пренебрежителни забележки относно която и да е религия или религиозна практика. Това не е като изгарянето на свещената книга за мюсюлманите. Защото Западът назначава неграмотни хора на ключови позиции в европейското направление - те са по-лесни за управление, като по този начин манипулират мнозинството от европейците", допълни още Захарова.

Както добави официалният представител на Министерството на външните работи, ако „държави, контролирани от англосаксонския свят", принуждават всички останали да признават несъществуващи „полове", тогава те просто са „длъжни да уважават правото на стотици милиони хората към техните изпитани във времето светилища."

В събота Расмус Палудан, лидер на дясноекстремистката партия "Твърд курс", проведе митинг пред турското посолство в Стокхолм с публично изгаряне на Корана. В речта си той разкритикува НАТО, Турция и нейния президент Тайип Ердоган и показа карикатура на пророка Мохамед. В понеделник Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква Анкара да подкрепи кандидатурата й за членство в НАТО след антитурските протести в Стокхолм. Турските министри на външните работи и на отбраната Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар говориха в подобен дух по-рано.