Лукашенко: Беларуси, участващи в незаконни военни формирования, ще отговарят по военновременните закони
Секция: СВЯТ
24 Януари 2023 19:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лукашенко: Беларуси, участващи в незаконни военни формирования, ще отговарят по военновременните закони

/КРОСС/ Беларусите, участващи в незаконни военизирани формирования, в частност воюващите на страната на Украйна в полка "Кастус Калиновски", ще носят специална отговорност и с тях ще се постъпва според военновременните закони, каза президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от беларуската държавна новинарска агенция Белта.

"Официалните власти се опитват да се разграничат от тях. Виждаме го отлично. Изпращат ги на фронта с думите: "Идете на фронта, тренирайте. Обучете се и идете в Беларус да свалите властта. Направете там война", каза Лукашенко на съвещание, посветено на обществено-политическата обстановка в страната.

Той добави, че това е техен избор и тези хора трябва да знаят, че с тях ще се постъпва според военновременните закони.

Според Лукашенко неотдавна беларуси, участващи в незаконно военизирано формирование, са попаднали под обстрел на фронта в Украйна и немалко от тях са загинали, а много са били ранени и ще останат трайни инвалиди. "На кого са нужни те сега? На никого. Президентът (на Украйна Володимир) Зеленски няма да ги бута с инвалидна количка из хокейната зала", каза Лукашенко.

Беларуският лидер подчерта, че тези, които с поддръжката на западните специални служби продължават деструктивната си дейност срещу страната, ще отговарят пред закона. "Актуализирахме закона и доста го затегнахме", каза Лукашенко.