Горанов: Сами сме заложили условия в Плана за възстановяване, без Европа да ги изисквала
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2023 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Горанов: Сами сме заложили условия в Плана за възстановяване, без Европа да ги изисквала

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Владислав Горанов, каза че когато бягаш сам е най-лесно да излезеш втори. „Ситуацията с ПВУ, изготвен от първото службено правителство, да приемеш някакъв закон, защото сам си си поставил това условие, не е задължително правилно. Начинът, по който се поставят въпросите с ПВУ, е погрешен. Ако говорим за законодателните инициативи на правителството, това което каза Пеканов като бройка, вероятно е коректно. Но е много важно то да бъде качествено. Защото не може да подхвърлиш нещо на НС и после да кажеш, ама ви е не ми го приехте, а то всъщност да не става“.

Тези, които предлагат законодателни инициативи, трябва да убедят мнозинството, че приемаш нещо, което е добро, допълни Горанов. „Темата за Шенген за нас стои в едно и също положение повече от 10 г. 2012 г. се чу за първи път, че България отговаря на техническите критерии за влизане в Шенген. Това, че пореден държавник се провали в дипломатическите усилия да убеди Холандия и Австрия и не успяваме да получим добро за Шенген, не означава, че ние имаме много повече какво да направим, освен в сферата на дипломацията.“

Ако има ясна формула какво трябва да се направи в сферата на правото, ще го изпълним. „Но ако цялата реформа се изчерпва с Иван Гешев, дайте да го направим, допълни Горанов. Иска им се да напишат такъв законопроект, но Конституцията не го позволява. Темата с отчетността на главния прокурор, дайте да си изясним какво всъщност означава правосъдна реформа и да вземем да я направим“.