Ивайло Вълчев: За ИТН единственият вариант да имаме държава, която да работи, е смяна на системата
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2023 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивайло Вълчев: За ИТН единственият вариант да имаме държава, която да работи, е смяна на системата

/КРОСС/ За "Има такъв народ" единственият вариант да имаме държава, която да работи, е смяна на системата. Последният парламент доказа, че системата в момента се възпроизвежда по един и същи начин без да се роди нещо, което да функционира. Системата позволява дълги периоди на неразбирателство, което води до служебни правителства, коментира в БНТ „Денят започва“ Ивайло Вълчев от "Има такъв народ". По думите му промяната на формата ще доведе до промяна на съдържанието сама по себе си.

В една евентуална президентска република президентът веднага назначава министър-председател от партията, която е спечелила парламентарните избори. Това води до бързо съставяне на правителство и парламентът започва да функционира. Не се губи време и не се влиза в безпринципни договорки, допълни Ивайло Вълчев. Той изясни, че президентската република не е край на парламентаризма, защото Народното събрание запазва пълен контрол над правителството.

Във всеки един момент кабинетът с вот на недоверие би могъл да бъде изпратен в оставка. Всичко това, което стои като страхове у хората, го има при всяка една система. Не виждам какви ще са деструктивните процеси при смяна на модела, каза още Ивайло Вълчев.

От днес започва подписка в големите градове на страната за провеждането на референдум. Референдум, който цели свикването на избори за Велико народно събрание, което от своя страна да се заеме с изменение на формата на държавното управление на България – от парламентарна република в президентска такава. Инициативата е на "Има такъв народ".