Microsoft понижи финансовите си прогнози за настоящото тримесечие
Секция: СВЯТ
25 Януари 2023 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Microsoft понижи финансовите си прогнози за настоящото тримесечие

/КРОСС/ Технологичният гигант Microsoft представи финансови резултат за последното тримесечие на 2022 г., които бяха в рамките на очакванията, но понижи прогнозите си за приходите през настоящото тримесечие с оглед на сигналите за по-слабо представяне на облачните услуги.

Снощи Microsoft отчете намаление на печалбите през последното тримесечие с 11% до 16,43 млрд. долара, или по 2,20 долара на акция, спрямо печалба от 2,48 долара за акция година по-рано. Осреднената нетна печалба обаче достигна 2,32 долара за акция при очаквания на финансовите пазари за печалба от 2,29 долара за акция.

Приходите на технологичния гигант пък се повишиха с 2% до 52,75 млрд. долара от 51,7 млрд. долара през последните три месеца на 2021 г., докато очакванията на Уолстрийт бяха за приходи в размер на 52,99 млрд. долара.

Microsoft обаче понижи прогнозите си за настоящото тримесечие, като очаква приходи между 50,5 и 51,5 млрд. долара - с повече от милиард под пазарните очаквания за 52,42 млрд. долара.

Печалбата на компанията намаля с повече от 12% през отминалия празничен сезон, като нейните ръководители заявиха, че забавянето на приходите в края на 2022 г. се очаква да продължат и през новата година, тъй като компанията освобождава служители. През миналата седмица от компанията обявиха, че планират съкращения на 10 хиляди служители, което представлява близо 5% от работната сила на Microsoft.

В същото време Microsoft посочи, че търсенето на облачни ѝ услуги (Microsoft Azure) е спаднало значително през декември, тъй като клиентите са станали по-предпазливи в лицето на забавянето на икономиката. Облачният бизнес се превърна в основна опора за приходите на Microsoft, тъй като неговият традиционен компютърен софтуер страда от рязък цикличен спад. Нарастването на облачните услуги обаче се забави повече от очакваното през предходното тримесечие, тъй като клиентите се стремяха да увеличат ефективността на своите разходи за облак, предизвиквайки притеснения за по-рязко забавяне в бъдеще.

Растежът на приходите от облачните услуги се забави през последното тримесечие до 38% спрямо годината по-рано (приходи за 21,5 млрд. долара), но растежът се забави до 31% през декември 2022 г. и се очаква ново забавяне с още 4-5% през текущото тримесечие. В същото време приходите от продажбите на персонални компютри намаляха до 14,2 млрд. долара от 17,47 млрд. долара през предходния празничен сезон и след бума в продажбите на компютри през пандемичните 2020 и 2021 година.