Иван Таков: Време е БСП да заработи отново като политическа партия
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2023 11:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Таков: Време е БСП да заработи отново като политическа партия

/КРОСС/ Време е БСП да заработи отново като политическа партия. Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков при участието си в първото за годината издание на Дискусионен клуб "Политика 21", организирано от проф. Захари Захариев. Заедно с него по темата "БСП и предизвикателствата на новото време" говориха бишият председател на Народното събрание и бивш евродепутат Георги Пирински и председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) и експредседател на БСП - София Калоян Паргов. Лидерът на столичните социалисти беше категоричен, че БСП трябва да защитава интересите на ясно определени социални групи, а не просто да търси съглашателство за участие във властта, за да може да прокара някакви политики.

"Две са основните характеристики на новото политическо време - кризата на доверие в политическите партии и представителната демокрация и огромните социално-икономически разделения в страната", каза Иван Таков. Според него всички партии са длъжници не само на избирателите си, но и на цялата политическа система в държавата. "Предстоят ни парламентарни избори за пети път в последните две години. Ако партиите час по-скоро не осъзнаят огромния риск и не започнат да действат разумно, демократичната система в държавата ще бъде поставена под огромна заплаха, каза Иван Таков. - Вече сме свидетели на опит за свикване на референдум за президентска република".

Лидерът на столичните социалисти добави, че БСП трябва много ясно да каже кои социални групи в обществото представлява. "Съществуващите вече огромни социално-икономически разделения в страната доведоха дотам, че болшинството от българите нямат политическо представителство. Това важи в огромна степен за София. Едрият капитал има много добро представителство в Столична община, а останалите граждани?! БСП е призвана да представлява точно тези социални групи. И трябва много ясно да го заяви, а след това и да го покаже с решения и действия. Ако продължаваме да бъдем "всеядни" на всеки следващи избори резултатът ни ще върви стремглаво надолу", предупреди Иван Таков.

Според него, ако парламентарната криза продължи и след предстоящите предсрочни избори на 2 април, това няма да е просто криза на представителната система, а ще бъде експлозия с трудно предвидими последствия. "В един момент търпението на избирателите ще свърши и те наистина ще потърсят спасение в президентска република, предупреди той. - Затова е много важно БСП отново да заработи като политическа партия. В това отношение търпим сериозна критика. Много е важно партията да предлага решения, които са в основата на една цялостна трансформативна политика, а не да мимикрира с мерки, имитиращи политика. И по този начин да възпроизвежда статуквото".

Иван Таков насочи вниманието и към предстоящите през есента местни избори. "Предвид политическата ситуация в страната в момента, ние ще съобразим нашата политическа програма и кампанията с особеностите на новото политическо време и на партията в него, обясни той. - В различните комисии и съвети на нашата организация вече започна работата по изготвянето на новата ни предизборна платформа за местните избори. Ще имаме нова концепция с изключително леви политики. Щом тя стане готова, ще предложим личностите, които ще я ретранслират първо чрез послания към столичани, а след това, като спечелят доверието им, и реално ще се борят за изпълнението й в Столична община. БСП не е просто социална партия. БСП е социалистическа партия и е време ясно да го заявим и да го докажем с решенията и действията си. За да не изпадаме в ситуация, в която опонентите ни на политическия терен да крадат нашите социални достижения. Истината е, че ни предстои трудна година. И ако в чисто партиен план не затворим някои рани, които бяха отворени през последните години, не ни чакат добри резултати нито на предсрочните парламентарни, нито на местните избори".