Ричард Алибегов: НАП приема бакшиша като кражба, той трябва да бъде легализиран
Секция: ИКОНОМИКА
26 Януари 2023 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ричард Алибегов: НАП приема бакшиша като кражба, той трябва да бъде легализиран

/КРОСС/ В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е възможно. Това коментира в BTV „Тази сутрин" Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

В България НАП приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лева - доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни, уточни той.

Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.

Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията. Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.