ИТН: 50% от българите искат президентска република (Обновена)
Секция: ПОЛИТИКА
26 Януари 2023 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИТН: 50% от българите искат президентска република (Обновена)

/КРОСС/ Лидерът на ИТН Слави Трифонов настоя, че президентът Румен Радев няма нищо общо с идеята на партията му за инициираната от тях подписка за свикване на общонационално допитване за промяна на формата на управление на страната - от парламентарна в президентска република.

"Не съм се виждал с него, откакто той е президент, може би съм се виждал един път, не сме водили разговори по отношение на тази наша идея, тя касае нашата представа за мажоритарни избори, а президентската република е най-висшата форма на мажоритарния вот", настоя той на специално свикана пресконференция в централата на партията му, информира БНР.

"Това е единственият механизъм, с който може да се въздейства и да се спре антибългарската кампания", допълни той.

В началото на брифинга беше представено социологическо проучване, проведено под формата на телефонно интервю сред 1000 анкетирани между 19 декември и 10 януари, съобщи водещата на пресконференцията Катя Илиева.

Изследването е поръчано от "Има такъв народ" на социологическата агенция "Ипсус" в Германия, която, според ИТН, е третата най-голяма в света.

Проучването подрежда и партиите, за които хората биха гласували на идните предсрочни избори: ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България", "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", като зад борда остават от "Български възход".

В тази връзка Тошко Йорданов изрази съмненията си, че ИТН е получил резултат под 4% на предходните избори, след скандалите, които се разразиха преди месеци в пленарната зала с кодовете на машините за гласуване.