Румен Петков: Посегателството върху въглищните централи съсипва Старозагорския регион
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Януари 2023 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: Посегателството върху въглищните централи съсипва Старозагорския регион

/КРОСС/ Посегателството върху въглищните централи, при липса на решение, което да гарантира базови мощности, ще съсипе на първо място Старозагорския регион, но като цяло, ще бъде тежък удар върху енергийната сигурност на страната и на Балканския регион. Това заяви пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков и подчерта, че Стара Загора в национален мащаб е гръбнакът на българската енергетика. Като абсолютно задължително определи той стартирането на процедурата по строителството на АЕЦ „Белене". Неизграждането на ядрената централа само за миналата година е довело до загуби за републиканския бюджет в размер на 3 милиарда.

Петков отбеляза, че според анализите, пряко потърпевшите в региона от спирането на въглищните централи надхвърлят 40 000 души. Според председателя на АБВ правителството на Кирил Петков е поело ангажимент пред ЕК за намаляване на вредните емисии по-голям, отколкото е било поискано. Той определи затварянето на този въпрос от правителството на Кирил Петков като цинизъм и едно от най-големите престъпления през последните 33 години към българския народ и добави, че това е удар върху социалната и икономическа среда у нас.

Румен Петков е категоричен, че основната теза, която България трябва да застъпи пред ЕК, трябва да бъде, че може да се мисли за затваряне на базови мощности, след деня на въвеждане в експлоатация на нови базови мощности. Като изключително негативен факт определи Румен Петков липсата на цялостна енергийна стратегия на България в работата на всички правителства в последните 33 години, което доведе до настоящото критично състояние на енергетиката ни. Само за три години България от гарант за енергийната сигурност на региона, се превърна в зависима държава, коментира председателят на АБВ.