Завишение на цените в българските зимни курорти
Секция: Туризъм
05 Февруари 2023 18:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Завишение на цените в българските зимни курорти

/КРОСС/ Какви са цените в зимните курорти Пампорово, Банско и Боровец?

Наблюдава се завишение на дневната лифт карта спрямо миналогодишния сезон в Пампорово с 13%.

В Банско увеличението е 15%, а най-високо е увеличението на ски картите - 20%. Полудневните карти са разделени на сутрешни и следобедни, като тези от 8:30 до 12:30 ч. са по-скъпи.

Еднодневният пропуск за лифт за възрастни за Боровец и Пампорово е 85 лв., а в Банско е 90 лв.

Сезонна карта излиза най-изгодно в Боровец, която струва 1500 лв., след това в Банско, където е 1700 лв., а проверката ни показва, че най-скъпа е сезонната карта в Пампорово, където е 2550 лв.

За една нощувка в 3-звезден хотел ще платим 150 лв., а ако искаме да отседнем в 5-звезден хотел това ще ни струва минимум 600 лв. и приблизителен максимум 3400 лв. за една нощувка за двама. С около 20% е по-скъпа нощувката от миналогодишния зимен сезон.

Сметката, която бихме платили в един ресторант, е приблизително между 80 и 100 лв. За нормална вечеря със салата, основно и десерт като към тези пари не е включен алкохол.

През деня на ски пистата удоволствието да пием топъл чай варира от 4 до 10 лв., а основните ястия по ресторантите са между 15 и 45 лв. Всичко това показва, че цените по ресторантите в ски курортите в България са поскъпнали между 10 и 20% в сравнение с миналата година.

Макар и със закъснение, в зимните ни курорти вече падна първият истински сняг. С какви цени ги посрещнаха в курортите - първо проверяваме в Боровец. В среден клас хотел за пет нощувки сумата, която четиричленно семейство е заплатила е 7500 лв.

„Всичко е вдигнато. Цялостната криза тя е в световен мащаб, така че със сигурност има логика да са вдигнати цените, ама наистина трябва да виждаш нещо на среща. Не може да чакам лифт по 40 минути. Определено решихме другата година да отидем в Австрия", каза Милена.

Според експертите от Националния борд на туризма хората, които искат да похарчат парите си, но качеството на услугите не оправдава завишените цени, избират за следващия ски сезон дестинация в чужбина.

Директорът на института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма доц. Румен Драганов каза, че най-посещавани от българи са дестинациите Италия и Австрия, там ходят около 7 хил. души.

„Там много добре знаят къде отиват, в кои заведения за каква цена, за колко км писти и са изключително доволни", добави той.

Въпреки закъснелия старт на зимния сезон, местните казват, че хотелите са с пълна заетост освен от българи и от чужденци.

Проверяваме какви са цените и на ресторантите. Чаша чай или кафе е на цена от 4 лв. Бургерите са на цени от 20 лв., а салатите - 15 лв.

„За пет дни 3200 лв., но си е скъпо. Не е нормално бургер 200 грама да струва над 20 лева", каза Анджела Радева.

Снимка с цените по ски курортите обиколи социалните мрежи. Тя беше публикувана от предприемача Здравко Василев, но по думите му е заснета от негов приятел.

Безспорно подобни сигнали за нереално завишени цени влияят върху имиджа на родните ни курорти, допълват от националния борд на туризма.

Растящата инфлация и енергийната криза са основните причини, които хотелиерите посочват за вдигането на цените за нощувка. Допълват, че помощите, които получават от държавата са малко и недостатъчни.

„При нас за съжаление изпуснахме идна голяма част от сезона, януари месец, който е силен и активен месец. Боровец почти целия се отоплява на газ, така че абсолютно разбираемо е цените тази година в сравнение с минали години да бъдат увеличени. Ние също сме увеличили цените", каза хотелиерът Галя Динина.

Банско посреща туристите с по-високи цени, в сравнение с миналата година, но цените не спират желаещите и курортът е пълен и туристическият бранш е доволен.

Два са начините, любителите на зимните спортове да достигнат до пистите в Банско. Единият е познатият, чрез кабинковия лифт. Преди да се качат на него обаче, те оставят автомобилите си на паркинга, а таксата за него е 15 лв. Вторият начин е с автомобил да се качат до Бъндеришка поляна, където също трябва да ползват паркинг, с такса 20 лв. Много хора избират лифта, пред този вариант, въпреки, че дневната карта за лифта тази година също е по-висока, а опашките за него са дълги.

„Цените на фона на инфлацията, при нас се вдигнаха с 14% от миналата година. Сега в момента за възрастни, цената е 90 лв. на дневна база, за деца до 7 години, картата е 1 лв.", каза маркетинг директорът на „Юлен" Иван Обрейков.

Качвайки се на пистите и на Бъндеришка поляна, туристите могат да пият чай на цена от 5 до 10 лв., в зависимост от заведението, което изберат, капучиното пък е на цена от 9 лв.

Обяд на ски пистата в Банско, в някое от актуалните заведения на Бъндеришка поляна струва средно между 100 и 150 лв., ако обаче решите да обядвате в центъра на града, в някоя от малките, традиционни бански механи, то тогава сумата е в пъти по-малка и между 25 и 50 лв. ще бъде напълно достатъчна за двама души.

Някои туристи също отчитат повишените цени за един уикенд в Банско, в сравнение с миналата година. За други, цената е поносима.

От хотелиерския бранш, също смятат, че повишението на нощувките е минимално и то не спира туристите, да посещават зимния курорт.

„Има малка разлика, завишени са леко цените, но съвсем леко обаче, в сравнение с това колко се увеличиха разходите, това е почти незначително. Една нощувка в къща за гости може да струва 75-80 лв., в петзвезден хотел може да струва стотици, много различно е, но има за всеки джоб", каза секретарят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Зорка Тумбакиева.

Рекорден ръст на туристите, отчитат в Пампорово.

„И този уикенд, и следващия уикенд сме на 100% пълни", каза Екатерина Дафовска, собственик на хотел в Пампорово.

„В момента може би сме свидетели за рекордна посещаемост за курорта, поне от както имаме данни за това", каза изпълнителният директор на „Пампорово" АД Мариян Беляков.

В 5-звездните хотели нощувката със закуска може да скочи над 600 лева. Менюто в ресторантите е поскъпнало между 10 и 20%.

бТВ, „Тази неделя"