Мобилна игра учи на български
Секция: Технологии
07 Февруари 2023 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мобилна игра учи на български

/КРОСС/ Фолклорът вече съвсем официално навлиза в модерния свят и с помощта на нова технология заема своето почетно място в ежедневието на съвременния човек.

С иновативна мобилна игра вече можете да учите български народни хора по революционно нов начин, където и да се намирате. Чрез технологията добавена реалност (Augmented reality), вградена в новата безплатна мобилна игра Таратанци (Taratanci), можете да играете български народни хора забавно, лесно и безплатно, без значение къде се намирате по света. Избирате хоро, насочвате телефона към земята и следвате стъпките, които се появяват по пода върху екрана на телефона. Приложението се поддържа от всяко мобилно устройство с операционна система Android. Налично е в Google Play Store за свободно теглене, а ученето и играта на хората също са безплатни.

Създателите на революционното приложение са културната организация"Таратанци", чиято мисия е да съхранява българския фолклор и да го разпространява в съвремието. Дейността им се концентрира в две направления на фолклора - българските народни танци и българските народни приказки.

През 2014 г. е създаден метод за изобразяване на българските народни хора̀ чрез графични фигури от техните стъпки. Всяко хоро има автентична и напълно уникална визуална форма. До момента по метода над 130 хора. През изминалото лято екипът на „Таратанци" са пропътували над 7000 км из всички етнографски области в страната, работейки с местни танцови дейци, за да съберат отпечатъци от стъпките на над 80 български хора̀, с което общата бройка на графичните фигури на хора̀, които са дигитализирали и запазили за поколенията, вече е 130. Усилено продължават да работят за съхраняването на още повече хора̀ от всички фолклорни области на България, вероятно над 500.

Чрез детската образователна програма "Тинтири-минтири" пък предават мъдростта от миналото в съвремието, като създават образователни училищни и семейни проекти за деца, базирани на сюжетите от български народни приказки. Целта е децата да влизат в ролите на различни герои и, преживявайки случките им, да усвоят важни социални и емоционални умения и да започнат да разбират по-добре света и себе си в него.

Фондация "Таратанци" е носител на Европейската награда за културно наследство "Европа Ностра" 2021 г.