Захарова: Борел провежда "дипломация на преследване" срещу делегацията на руското външно министерство в Африка
Секция: Русия
08 Февруари 2023 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захарова: Борел провежда "дипломация на преследване" срещу делегацията на руското външно министерство в Африка

/КРОСС/ Ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Жозеп Борел провежда "дипломация на преследване" срещу делегацията на руското външно министерство в Африка. Това заяви в сряда официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радио Sputnik.

„Буквално по петите, на всяка крачка, Европейският съюз, НАТО и Съединените американски щати, но преди всичко Борел - мисля, че това е част от работата му - те просто наистина преследват руската делегация по отношение на информацията и след това на практика", заяви още Захарова.

Захарова също така отбеляза, че руската страна се справя с поставените задачи във външната политика без Европейския съюз и обърна внимание на „арогантността и омразата, с които се правят коментарите на Жозеп Борел относно продължаващото турне на руската делегация.

По-рано шефът на европейската дипломация нарече Мали и Еритрея "лесни страни" за Русия и обвини Москва в разпространение на лъжи на африканския континент.

Руският външен министър Сергей Лавров направи първото си работно посещение в Мали във вторник. В столицата на страната Бамако дипломатът проведе разговори с малийския си колега Абдулайе Диоп и временния президент Асими Гоита. Те обсъдиха икономическите отношения между двете страни и необходимостта от тяхното развитие, проблемите на сигурността и тероризма, както и участието в срещата на върха Русия-Африка.