Ангел Джамбазки: Европейският подход по темата с членството на България в Шенген е политическа шизофрения
Секция: Коментари
08 Февруари 2023 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангел Джамбазки: Европейският подход по темата с членството на България в Шенген е политическа шизофрения

/КРОСС/ От една страна Европа иска да се пази границата, от друга страна се продължава с политиката на обвиняване на държавите, които имат правилния подход, заяви българският представител в Европейския парламент по време на дискусия, която е част от изнесеното заседание на Групата на Европейските консерватори и реформисти в София.

Дискусията беше посветена на темата с нелегалната миграция и присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са домакини на събитието, в което участие взе и служебният вътрешен министър на Република България Иван Демерджиев.

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО отбеляза, че повечето нелегални мигранти минават през България, но не искат да останат тук, защото тяхната крайна цел е Западна Европа. И допълни, че българските гранични служители загиват, пазейки западноевропейските общества. Джамбазки заяви, че в огромната си част в момента хората на българската граница не са бежанци, защото не отговарят на стандартите нито на Конвенцията за бежанците, нито на изискванията на ЕС и ЕК и критериите на Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Това са хора, които не идват от зона на бойни действия и не са жертви на преследвания. Потвърждава го и фактът, че най-големият брой заловени лица на границата са от Алжир, Тунис и Мароко, отбеляза Ангел Джамбазки.

От своя страна вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че България и Румъния трябва час по-скоро да бъдат приети в Шенген и очаква това да се случи до края на годината. Той потвърди, че страната ни е изпълнила всички технически критерии и акцентира върху факта, че без ефективно опазване на границата, което да доведе до пропускането на по-малко нелегални мигранти, нито един инструмент не може да компенсира неефективността. Според него трябва да бъдат установени причините голяма част от тези хора да тръгнат към Европа, защото в много случаи се касае за икономически мигранти, а не за бежанци, бягащи от военен конфликт. Вътрешният министър добави, че Европа няма единни критерии, по които да се действа. Според него, ако ресурсът, който отделните държавите влагат, за да защитят вътрешните си граници, се пренасочи към външните, проблемът с миграцията лесно може да бъде решен. Той отговори и на поставените въпроси от европейските представители Анна Фотига, Ладислав Илчич и Роб Рос от групата на Европейските консерватори и реформисти относно политиката на България, сътрудничеството с Румъния и Европейския съюз по темата с Шенген и общите действия, които трябва да се приложат срещу нелегалната миграция.

Пред своите колеги от Групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки изтъкна факта, че в момента тече пристрастна и несправедлива кампания срещу страната ни. От една страна неправителствени организации много яростно критикуват България за начина, по който охранява своите граници. Съществуват десетки целенасочени материали в различни европейски издания, които твърдят, че българските гранични полицаи нарушават правата на нелегалните мигранти, като не ги допускат на българска територия. Същевременно, от друга страна, само за последните месеци шестима български гранични служители загубиха живота си.

Проблемът е изключително сериозен, тъй като няма никаква политическа подкрепа от европейските институции. Единственият работещ подход е приемането на политика на нулева миграция. Който иска да влезе в Европа, отива на законния държавен контролно-пропускателен пункт в страната. Не минава през гората, не реже оградата и не стреля по гранични служители. Ако докаже, че е бежанец според стандартите и критериите, то тогава този човек има право да бъде приет като такъв и получава съответния статут, заяви Джамбазки.

Съпредседателят на ВМРО допълни, че в рамките на следващите няколко месеца ще се организира посещение на границата, при което всеки един, който би искал да види как се охранява тя, особено хора от Белгия и Нидерландия, ще може да се увери със собствените си очи какво се прави на българската граница.