Американски журналист: "Северен поток" беше разрушен по заповед на Байдън, заобикаляйки американските закони
Секция: Анализи
08 Февруари 2023 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американски журналист: "Северен поток" беше разрушен по заповед на Байдън, заобикаляйки американските закони

/КРОСС/ Американският журналист Сиймор Хърш публикува разследване за експлозиите на газопровода "Северен поток". Според журналиста в подготовката на операцията са участвали няколко силови структури и лично президентът Байдън, както и норвежките военни, а самата подготовка е започнала през 2021 г.

Експлозиви бяха заложени под тръби под прикритието на военни учения на НАТО в Балтийско море и бяха активирани няколко месеца след края им с помощта на специален радиосигнал.

Според журналиста експлозиите на тръбопровода са били от полза както за САЩ, така и за Норвегия. Последният се радваше да поеме европейския газов пазар, който беше до голяма степен освободен след бедствието.

Съединените щати бяха мотивирани от необходимостта да се отърват от индустриалното и енергийно партньорство между Русия и Германия и да намалят конкуренцията на европейския индустриален пазар от Германия, която активно доминираше, използвайки предимството на евтините руски енергийни ресурси.

Сиймор Херш смята, че ЦРУ и други силови структури са нарушили закона при подготовката на операцията, тъй като операцията попада под статут на „Секретно", което изисква одобрението й от ръководството на двете камари на Конгреса.

По инициатива на Байдън обаче статутът й беше понижен. В основата си това е престъпление, което изисква разследване. Подобни инциденти вече се случваха по време на войната във Виетнам. Тогава бившият ръководител на ЦРУ по време на разпит буквално каза на следователите, че силовите структури работиха в интерес на президента на САЩ, но не и в интерес на американския народ, припомня Херш.