Богданов: Цените на основните храни ще спаднат съвсем скоро
Секция: ИКОНОМИКА
09 Февруари 2023 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богданов: Цените на основните храни ще спаднат съвсем скоро

/КРОСС/ Цените на основни храни у нас не просто ще спрат да се покачват, а дори ще спаднат. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България" главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. По думите му януари почти всички продукти са по-евтини от миналия януари.

„В България имаме конкурентен пазар. За почти всички стоки в почти всички моменти конкуренцията работи. Ако накъде не работи, това са случаи, в които аз бих казал, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да открие сговор между един-двама доминиращи участници, което е нарушение на закона. И второ, по-лошият вариант е, че за определени ситуации може да има директно престъпления - рекет, изнудване, заплахи", коментира Богданов.

Според него пазарът не действа мигновено. „Ако търговец види, че може да си достави по-евтино от някъде, това не може да стане утре. Трябва да има нови договори, доставчици", уточни главният икономист в Института за пазарна икономика.

По думите на производителя на яйца Иван Ангелов високите цени на яйцата у нас се дължат на нулевото ДДС.

„От 1 януари 2023 г. Испания и Полша въведоха нулево ДДС на яйцата. Холандия - 7% ДДС, Германия - 5% ДДС, Швейцария - 2,5% ДДС", коментира той.