ЧВК "Вагнер" е спряла набирането на затворници, обяви Пригожин
Секция: Русия
09 Февруари 2023 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧВК "Вагнер" е спряла набирането на затворници, обяви Пригожин

/КРОСС/ Руската частна военна компания "Вагнер" е спряла набирането на затворници, които да се бият в Украйна, каза днес основателят ѝ Евгений Пригожин, предаде БТА.

"Набирането на затворници от частната военна компания "Вагнер" е напълно спряно", заяви Пригожин в отговор на въпрос от страна на руска медия. "Изпълняваме всичките си задължения към тези, които работят за нас в момента", допълни той.

"Вагнер" започна да набира затворници през лятото на 2022 г., като Пригожин - бизнесмен, занимаващ се с кетъринг и изтърпял присъда от 9 години затвор по времето на Съветския съюз, им обещаваше помилване, ако отслужат шест месеца в Украйна, припомня Ройтерс.

"Вагнер" не е разгласявала информация колко бивши затворници има в редиците ѝ, но публикувани през ноември данни на руската служба за изпълнение на наказанията сочат, че броят на затворниците в Русия е спаднал с над 20 000 между август и ноември, което представлява най-големият спад за повече от десетилетие.

През декември Ройтерс съобщи, че американската разузнавателна общност смята, че "Вагнер" е разположил в Украйна 40 000 бивши затворници, които е привлякла да се бият като наемници и които са мнозинство сред бойците на групировката, сражаващи се в тази страна.

"Вагнер" през последните месеци играе все по-значима роля в руската инвазия в Украйна, като наемниците ѝ са в челните редици на продължаващата с месеци руска офанзива срещу град Бахмут в Донецка област, посочва Ройтерс.