Янка Такева: Синдикатът на българските учители подкрепя идеята за военно обучение в училище
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Февруари 2023 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янка Такева: Синдикатът на българските учители подкрепя идеята за военно обучение в училище

/КРОСС/ Синдикатът на българските учители (СБУ) подкрепя идеята за военно обучение в училище, каза днес във Варна председателят му Янка Такева.

Тя уточни, че СБУ го подкрепя, защото ситуацията в света е много динамична. В момента на 59 места в света има локални войни и ние трябва да се подготвим, трябва да се подготвим и за климатичните промени, коментира Такева.

По думите ѝ в света все нещо се случва, включително и очакването на нови пандемии, така че всички хора, не само младите, но и възрастните, трябва да имат тези компетенции.

Синдикалният лидер коментира още, че е договорила с финансовия министър в бюджет 2023 400 милиона лева допълнително за увеличаване на учителските заплати. Това увеличение ще го върнем със стара дата от 1 януари тази година, независимо кога ще бъде приет новият бюджет, обясни Такева и посочи, че стартовата учителска заплата се очаква да стане 1900 лева.

Според нея увеличението на възнагражденията привлича млади кадри в сферата на образованието. През настоящата учебна година в системата са влезли 4200 млади учители. Във всяка община ние имаме клуб на младия учител, съобщи още тя. В тях синдикатът се грижи за адаптирането на младите към образователната система, развитието на наставничеството в училищата и детските градини, обучава млади специалисти в академията си.

Всички дисциплини в училище са много важни и по наше искане ще има национална програма към министерството на образованието, финансирана от бюджета, за развитие на всички хуманитарни направления, обзавеждането на кабинети по музика, изобразително изкуство, литература, история география, защото хуманистичната роля на образованието е изключително важна, обобщи Такева.