Учени разкриха мистерията на геометричните фигури в солните пустини
Секция: Наука
04 Март 2023 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени разкриха мистерията на геометричните фигури в солните пустини

/КРОСС/ Пресъхващите солени езера са покрити с неправилни многоъгълници, оградени от солни стени, но винаги с приблизително еднакъв размер. Такива фигури се образуват поради бавното смесване на течности с различна плътност с образуването на конвекционни клетки, подобни на гранулите на повърхността на Слънцето.

Досега нямаше надеждно обяснение за този процес. Сега са успели да го открият учени от Великобритания и Германия, чиято статия е публикувана в списанието Physical Review X. Оказва се, че пресъхването на солените езера на Земята наподобява движението на плазмата на Слънцето.

„Природата ни е дала ярка и завладяваща загадка, която стимулира любопитството и примамва да намерим решение - казва Яна Ласер, един от авторите на новата работа. - Въпреки че все още няма пряко приложение на това знание." Чрез комбиниране на теренни наблюдения и компютърни симулации Яна Ласер и нейните колеги описали следния механизъм за формиране на многоъгълниците.

Течността на повърхността на езерото се нагрява от слънцето и се изпарява, което води до увеличаване на съдържанието на сол в нея. Колкото по-висока е концентрацията на сол, толкова по-голяма е плътността на разтвора, затова това той има тенденция да потъва надолу. И обратно - по-малко концентрирана и плътна течност отдолу се издига към повърхността.

Това води до образуването на конвекционни клетки с диаметър малко повече от метър: в центъра на всяка от тях се издига по-малко плътен разтвор и по-концентрираната течност се утаява по краищата. В резултат солта се натрупва по периметъра на такива клетки и изсъхвайки, образува бразди. Любопитно е, че подобни конвекционни процеси, свързани със смесването на гореща плазма, водят до появата на характерни гранули на Слънцето (и на други звезди).

Учените успели да симулират тези механизми в лабораторни експерименти. Освен това те демонстрирали образуването на многоъгълници с помощта на заснемане в Долината на смъртта в Калифорния. Скоростта на този процес и размерът на получените фигури са в добро съответствие с предсказанията, дадени от новия модел.