Ford планира да съкрати над 1,1 хиляди работници в завод в Испания
Секция: Автомобили
10 Март 2023 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ford планира да съкрати над 1,1 хиляди работници в завод в Испания

/КРОСС/ Автомобилният производител Ford планира да съкрати повече от 1,1 хиляди служители в завод в испанското село Алмусафес (автономна област Валенсия), съобщава вестник El Pais.

Ръководството на предприятието е съобщило това решение на синдикатите. Компанията обясни тази стъпка с преструктуриране на дейността си в Европа във връзка с прехода към производство на електрически превозни средства.

Ford увери, че ще работи със синдикатите по конструктивен начин, за да „минимизира въздействието на това решение върху служителите, техните семейства и местната общност“.

В момента фабриката във Валенсия произвежда около 1100 автомобила: около 600 от модела Kuga, още 300 от вана Transit, а останалите са разпределени между моделите S-Max и Galaxy. Именно Almussafes ще спре производството на последните два модела през април. Бъдещето на завода за двигатели също е във въздуха.

„Това е повече от значителен обем работни места, което затруднява постигането на споразумение, което гарантира 100% доброволен отпуск чрез планове за подпомагане при пенсиониране и стимулиран отпуск. Можем да кажем, че днес започват повече от сложни преговори”, реагира синдикалната секция UGT, мнозинство във фабриката в Almussafes.

В момента в завода в Almussafes работят около 5,8 хиляди души.

През юни 2022 г. Ford потвърди, че фабриката Almussafes ще произвежда превозни средства, базирани на архитектура за електрически превозни средства от ново поколение. Тази награда означаваше гарантиране на бъдещето на фабриката, но още тогава ръководството заяви, че трансформацията на производството ще означава съкращаване на работната сила, тъй като бъдещите електрически модели изискват по-малко работна ръка.