Водата на Земята е по-стара от нашето Слънце, твърдят учени
Секция: Наука
10 Март 2023 17:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водата на Земята е по-стара от нашето Слънце, твърдят учени

/КРОСС/ Нашата планета е океански свят, а ние сме водни хора. Точно 70,8% от повърхността на Земята са океани, които съдържат 97% от водата на Земята. Около 55%-60% от телата ни също се състоят от вода.

Но откъде първоначално е дошла водата? Вероятно за първи път е пристигнала тук на астероиди и комети от ледените външни части на Слънчевата система, но дори да е така, това е само последната част от мозайката. Съществувала ли е водата в Космоса преди раждането на Слънцето?

Да, казва ново изследване, публикувано в Nature, което разкрива, че за първи път е открита вода около млада звезда. Учените открили най-малко 1200 пъти повече вода, отколкото се съдържат във всички земни океани, около протозвезда - младата звезда V883 Орионис - на 1305 светлинни години в съзвездието Орион, пише Forbes.

Това подкрепя теорията, че водата идва от междузвездната среда - газообразните, прашни области на пространството между звездите, и показва, че водата в нашата Слънчева система се е образувала милиарди години преди Слънцето.

„Това е потвърждение на идеята, че водата в планетните системи се е формирала милиарди години преди Слънцето, в междузвездното пространство, и е била наследена както от кометите, така и от Земята, относително непроменена", казва Джон Тобин, астроном от Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO) и водещ автор на изследването.

Новото изследване по същество разкрива пътуването на водата от звездообразуващите газови облаци до планетите. Водата е открита в околозвездния (или протопланетен) диск на звездата от радиообсерваторията Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) в Чили.

„По-голямата част от водата в планетообразуващите дискове е замръзнала като лед, така че обикновено е скрита от погледа ни", казва съавторът Маргот Лиймкер от Лайденската обсерватория в Нидерландия.

Газообразната вода може да бъде открита благодарение на лъчението от молекулите, докато се въртят и вибрират, но това е по-сложно, когато водата е замръзнала, където движението на молекулите е по-ограничено. Газообразна вода може да се намери към центъра на дисковете, близо до звездата, където е по-топло. Тези близки области обаче са скрити от самия прахов диск и също така са твърде малки, за да бъдат заснети с нашите телескопи.