МТ и още няколко институции отново проверяват за „нелегални екскурзии“ и нелоялни практики в туризма
Секция: Туризъм
12 Март 2023 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МТ и още няколко институции отново проверяват за „нелегални екскурзии“ и нелоялни практики в туризма

/КРОСС/ Днес се извършват поредните проверки срещу нелоялни практики в сферата на туризма и разрастването на сивия сектор. Служители от Министерство на туризма, Комисията за защита на потребителите (КЗП), Областна дирекция на МВР, сектор „Противодействие на икономическата престъпност" и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) проверяват превозни средства, преминаващи през Граничен контролно-пропускателен пункт „Лесово".

До обедните часове са проверени 4 автобуса, пътуващи в посока Одрин, Турция. Всичките проверени лица са пътували на еднодневно пътуване и не е установено организирано туристическо пътуване. Установено е 1 нарушение от ИААА, за което е съставен и връчен акт (АУАН) на превозвача.

Министерство на туризма, заедно с КЗП, проверяват в Националния туристически регистър доколко туроператорите, туристическите агенти и правоспособните екскурзоводи упражняват законно дейността си и дали имат валидно сключен договор за застраховка „Отговорност на туроператора".

ИААА извършват проверки за спазването на изискванията на Закона за автомобилните превози. Областните дирекции на МВР по места и по-конкретно сектор „Противодействие на икономическата престъпност" имат отношение по евентуалното установяване на нерегламентиран превоз на пътници.

Съвместната дейност на институциите ще продължи през цялата година на всички гранично-пропускателни пунктове на страната, съгласно правомощията на държавните органи. До момента бяха извършени проверки на Граничните контролно-пропускателни пунктове "Кулата", „Русе-Гюргево", „Капитан Андреево" и „Лесово" - на автобуси, които пътуват към Гърция, Румъния и Турция.