RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март
Секция: Шоубизнес
14 Март 2023 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

/КРОСС/ Варненският RADAR festival beyond music ще представи своето първо сателитно издание на 25-ти и 26-ти март в Sofia Live Club. Създаден през 2013г. във Варна, Фестивал RADAR продължава вече 10 години да улавя пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и различни форми на изкуство - театър, танц, поезия, визуални изкуства, нови технологии. Фестивал RADAR се превърна в разпознаваемо пространство за зареждаща, неочаквана среща с една различна естетика в страната.

На сцената на Sofia Live Club, 11 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Франция ще предизвикат екстравагантни музикални честоти в общо шест концерта с начален час 20ч.

На 25-ти март, германският барабанист Йенс Дюпе ще открие RADAR'10 с последния си солов проект EGO-D, в който представя собствени композиции и звукови пейзажи, аранжирани за барабани, пиано и електроника.

Фестивалната вечер ще продължи да ни пренася в непознато пространство на джазови импровизации, неокласически минимализъм и даун-темпо електроника с представяне на новия албум на електронния продуцент Иван Шопов и джаз пианиста и композитор Димитър Бодуров. Transcendence или Пренасяне - е вторият албум на дуото, който ще бъде издаден през март 2023 г.

Специално за концерта, Венелина и Андрей Катански от студио micronavt заснемат видеа заснети под микроскоп, създавайки неземни картини, които резонират с емоцията и динамиката на музиката и допълват това аудио-визуално преживяване.

Последният акт от първата фестивална вечер ще представят аудио-визуалното дуо Стефан Христов и Анна Бачева познати като Студио Отайка. Базирани в Париж, те изследват границите и допирните точки на визуалните и звукови измерения. В техния проект CHROMATIC COÏNCIDENCES те ползват музикални аналогии и визуални съвпадения и изграждат полупредвидима вселена, в която интензивно живее разширеното въображение на цифровото.


Уникалния и многостранен проект Multiverse на двамата британски мултиинструменталисти Иво Нийм и Джим Харт ще открие втората вечер на 26-ти март. Дуото ще прескочи всякакви музикални граници на джаз, груув и електроника.

Следва алтернативното електронно дуо Desperate Daughters с уникалнa ъндърграунд звучност, наподобяваща мрачен и хипнотизиращ саундтрак. Групата работи дистанционно между София и Амстердам, a през 2021 г. са сред победителите в конкурса Music Elevator за нови български групи. Издават дебютния си албум Analogue Girls през 2022-ра. Дуото черпи вдъхновение от разнообразни жанрове като джаз, водевил и електронна музика.

Сателитно издание на RADAR'10 ще закрие български звуков артист Климент Дичев, познат със своите прогресив, техно, ембиънт, idm, и дръменбейс сетове.
В неговия акт ще си партнира с базирания в София, интердисциплинарен артист от Швеция, Филип Якобсон - Zurdoid, експериментиращ с органичните текстури, хаосът и математическите форми в природата и всичко заобикалящо ни.

Научете повече за фестивалната програмата на radar-festival.eu, както и на страниците на фестивала във Facebook и Instagram.

Билети могат да бъдат закупени онлайн през официалния сайт на фестивала. Гостите на сателитното издание на RADAR'10 ще имат възможност да избират между еднодневни билети и билети за целия фестивал.

Проектът се осъществява от Фондация СИДЕЯ с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" в партньорство със Sofia Live Club и с медийното сътрудничество с ВИЖ! София и Джаз ФМ.