Св. мчк Агапий и 6-те мъченици с него. Св. мчк Никандър
Секция: Църковен календар
15 Март 2023 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. мчк Агапий и 6-те мъченици с него. Св. мчк Никандър

/КРОСС/ Тези свети мъченици живели по времето на император ДиоклитианРечник. Агапий произхождал от Газа, Тимолай - от Евксински Понт, двамата Дионисиевци - от Триполи финикийски, Публий и двамата Александровци - от Египет, а Ромил бил иподякон в Диосполската църква. Всички те пострадали в Кесария Палестинска от хегемона Урбан, във втората година на започналото тогава гонение срещу християните.

По това време бил издаден указ за всички провинции и градове, който заповядвал християните да се покланят на идолите и да им принасят жертви. По случай на тогавашния езически празник в Кесария приготвяли зрелище за стичащия се от всички страни народ - подготвяло се мъчението на хвърлените в тъмниците християни.

Най-напред, след много изтезания, бил изгорен на клада свети мъченик Тимотей (неговата памет се чества на 19 август); след това били предадени да бъдат разкъсани от зверовете свети мъченик Агапий и света мъченица Текла (не този Агапий, чиято памет се отбелязва сега, а друг - със същото име, който пострадал по-рано заедно със света Текла и чиято памет се чества заедно със свети мъченик Тимотей през месец август).

По време на това кърваво зрелище шест мъжествени юноши християни: Публий, Тимолай, Ромил, двамата Александровци и Дионисий, чиято памет се празнува сега, като се разпалили от ревност за Христа, сами завързали ръцете си в знак на това, че желаят да пострадат за Христа и че от любов към Него са готови да предадат себе си на огън и на разкъсване от зверовете. Като се приближили бързо до самия център на зрелището, те се спрели пред хегемона Урбан и силно извикали:

- Ние сме християни!

Хегемонът, виждайки, че те са още младежи и като не желаел да ги погубва, започнал ласкаво да ги увещава да се поклонят на идолите и да не погубват сами своята младост. Но като видял, че неговата любезност и увещания са напразни, той заповядал да ги хвърлят в тъмница.

След няколко дни към числото на окованиците Христови се присъединил свети Агапий, мъж честен и славен сред християните, тъй като той още отпреди с голямо дръзновение изповядвал името на Иисуса Христа и претърпял много страдания за това. В това време Агапий, заедно с неговия слуга Дионисий от Египет, бил заключен в тъмницата при споменатите шестима свети мъже, така че те станали общо осем.

Дълго време прекарали тези свети мъченици в тъмницата, много пъти били измъчвани с различни изтезания, но не се отрекли от Христа.

Накрая били осъдени да бъдат посечени с меч и всички в един ден положили своите честни глави за Главата на Църквата Иисус Христос, Комуто предали душите си и от Когото били увенчани с победни венци в тържествуващата Църква на небесата.