Путин: ЕС безкрайно чака колапса на руската икономика, но тези „слухове са силно преувеличени“
Секция: Русия
16 Март 2023 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: ЕС безкрайно чака колапса на руската икономика, но тези „слухове са силно преувеличени“

/КРОСС/ Страните от еврозоната се опитват да убедят всички в неизбежния колапс на руската икономика, а инфлацията им е по-висока, отколкото в Русия, каза руският президент Владимир Путин, говорейки на конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, съобщават руски медии.

Путин припомни думите на писателя Марк Твен, който казва, че „слуховете за смъртта му са силно преувеличени".

„Инфлацията в Руската федерация, разбира се, ще бъде по-ниска, отколкото в страните от еврозоната, които безкрайно чакат колапса на руската икономика, те се опитват да убедят себе си и нашите партньори в това. Но нека си припомним отново известният американски писател, който веднъж каза, че слуховете за неговата смърт са силно преувеличени. Така е и с нашата икономика", коментира още Путин.

В същото време Путин отбеляза, че ръстът на търговията на дребно в Русия през април ще достигне 5%, което се основава на стабилността на пазара на труда, по-ниската инфлация и по-високите заплати.

"Вътрешното търсене се увеличава добре. По прогнози през април ще достигнем темп на ръст на оборота на дребно от поне 5%, и то реално. Това, което е важно тук, на което искам да обърна внимание, е, че това не е някакъв случаен скок.Според експерти вътрешното търсене е навлязло в траекторията на устойчив, дългосрочен растеж, който се основава на стабилността на нашия пазар на труда, увеличаване на заплатите и доходите на гражданите, както и намаляване на инфлацията", заяви Путин.

Инфлацията в Русия през март може да бъде под 4% годишно, тази цифра ще бъде целта. „Очаква се до края на март инфлацията да бъде под 4%. Но различните експерти имат различни мнения, включително присъстващите тук. Някой казва, че тази цифра ще бъде 4%, някой казва малко по-малко, някой казва - 5%, в същия дух. Но е ясно, че това ще е целева инфлация. Към 13 март инфлацията е 7,6%, а до края на месеца, в началото на април, вече ще достигне целевите показатели", добави още Путин.