Над 20 градуса в първите дни на пролетта
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Март 2023 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 20 градуса в първите дни на пролетта

/КРОСС/ След краткия полъх на зимата предстоят серия значително по-топли дни. Периодът ще обхване началото на астрономическата пролет. В петък - валежите навсякъде ще спират. В хода на деня облаците ще се разкъсват. Ветровито с по-силен северен и студен вятър в източните райони. Дневни температури в интервала 7-12 градуса.

В ранните часове на съботния ден по поречието на Дунав ще има мъгли. От нула до минус 5 градуса ще показват термометрите призори, а през деня температурите ще са между 8 и 13 градуса. Денят ще е преобладаващо слънчев в западната половина на страната и с повече облаци на изток. Ще превали дъжд в областите около Черноморието, с по-голяма вероятност на север и сняг по планините, най-вече в Рило-Родопската област.

Ще посрещнем неделя със слънчево време на Запад и облаци в източната половина на страната, които в часовете до вечерта ще се разкъсват. В последния ден на седмицата слаба вероятност за незначителни превалявания има в Югоизтока. Температурите през деня ще са по-високи от съботните и ще достигнат 16-17 градуса в традиционно топлите части на България.

Цялата следваща седмица ще е пролетно топла с повече облаци и дневни температури до 20 градуса в първата половина на периода (около началото на астрономическата пролет), когато на изолирани места из страната не са изключени незначителни краткотрайни превалявания. С наближаването на почивните дни ще е преобладаващо слънчево с показания на термометрите над 20 градуса.

Следващият период с по-динамично време е 26-28 март, когато се очертава колебливо захлаждане с по-силен северозападен вятър и потенциал за гръмотевични бури с краткотрайни валежи.