Недостиг на пилоти за гражданската авиация
Секция: Анализи
17 Март 2023 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Недостиг на пилоти за гражданската авиация

/КРОСС/ Продължава тенденцията за недостиг на пилоти, което кара българските авиокомпании да прибягват до услугите на чуждестранни летци. През 2018 година около 5% от пилотите са били от други държави, а сега те вече са 10% от авиационния състав.

"През летния период на 2023 г. делът на заетите чуждестранни пилоти в български авиокомпании вероятно ще достигне 15%", заяви председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов.

Според него през 2022 г. България е достигнала близо 75% от равнището на международните полети за 2019 г. По думите му пътниците по международните полети през 2022 г. са достигнали общо 8,583 млн., докато през 2019 г. са били 11,474 милиона. Международните полети традиционно се осъществяват през 4-те летищата в страната - София, Варна, Бургас и Пловдив.

"През миналата година най-голямото непредвидено предизвикателство беше войната на Русия с Украйна, която хвърли глобалната икономика в рецесия, с неочаквано високи нива на инфлация, повишени лихвени проценти и цени на горива, загубени пазари, нарушени вериги за доставки на суровини и материали, затворено въздушно пространство", обясни председателят на АБА.

Според него през 2022 г. поръчките на самолети бяха най-много от 2014 г. насам, но доставените в авиокомпаниите самолети бяха значително под нивата преди КОВИД-19 поради проблеми във веригите за доставки на материали и компоненти.

Към края на 2022 г. действащи са 19 въздушни превозвача с валиден лиценз да оперират в България. В момента повечето самолети на българските авиокомпании работят на други пазари. Запазва се и се задълбочава тенденцията за забележимо и трайно навлизане на българските авиокомпании на европейския пазар.


Източник: в. "Дума"