Възраждане: "Информационно обслужване" АД призна, че никога не е правен тест на кода
Секция: ПОЛИТИКА
17 Март 2023 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възраждане: "Информационно обслужване" АД призна, че никога не е правен тест на кода

/КРОСС/ "Информационно обслужване" АД  призна, че никога не е правен тест и одит на софтуера за обработка на данните от гласуването.

Днес от фирмата направиха презентация на софтуерите, с които се обработват данните, постъпващи в ЦИК, но не предоставиха хеш кодовете за софтуерите и  признаха, че досега никога не е правена проверка на трите софтуера, с които се обработват данните от избори. Това противоречи на всички международни стандарти за информационна и мрежова сигурност и е огромна уязвимост за националната ни сигурност, тъй като точно "Информационно обслужване" АД изчислява изборния резултат.

Действията на "Информационно обслужване"АД и липсата на компетенция на ЦИК застрашават прозрачността и честността на изборния процес.

Възраждане попита ЦИК: Предвид, че софтуерът, с който „Информационно обслужване" АД обработва данните от вота и никога за последните 20 години не е тестван за уязвимости, ЦИК не смята ли, че е възможно външно вмешателство в изборния процес, взимайки и факта, че директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов се върна от САЩ само преди няколко дни?

ЦИК не можаха да отговорят, защото нямали компетенцията. Тук е важно да се обърне внимание, че служебното правителство на президента Радев говорят непрекъснато за прозрачност на изборите, а реално се оказа, че  такава няма.

През изминалите дни Министерството на електронното управление направи обсъждане на методиката за работата на машините за гласуване. Изрично в закона за изборният кодекс чл. 213а т. 4 е записано, че машините за гласуване трябва да се удостоверят в срок от 20 работни дни преди изборния ден. Едва в тази сряда бяха изтеглени машините, които ще бъдат тествани. Министърът на Електронното управление в интервю каза, че законите не трябва да се тълкуват, а да се изпълняват. На въпрос от нас „ Защо не изпълнявате закона ?" отговорът беше, че никога не е изпълняван в тази част.

На изминалите избори машините бяха удостоверени едва няколко дни преди изборния ден.

На въпрос на "Възраждане" относно хартията за отпечатване в машините кога ще бъде удостоверена, ни се отговори, че хартията все още не е пристигнала и се очаква да пристигне два дни преди изборите.
Ние от "Възраждане" задаваме въпросите си към президента Румен Радев и неговия служебен премиер - Как ще гарантирате честността и прозрачността на вота, когато не са изпълнени най-елементарните изисквания към всеки един софтуер, а този софтуер брои и разпределя гласовете на хората ?

"Възраждане" основателно подозира, че се правят опити да се избегне контрола на вота и отговорността по него. Без смисъл е проверяването на машините, ако не се интересуваме - как , кой и къде изчислява резултатите от работата им. Защо никога не е проверяван софтуерът, който обработва данните от машините, може да сме сигурни, че вътре не се залагат гласове и така някоя определена партия получава гласове, които реално не са нейни, и по този начин се наливат няколко мандата в "правилната" посока?
Припомняме, че на изминалите избори 3 дни от "Информационно обслужване" АД не обявиха изборната активност.

Няма никаква информация за контрола и прозрачността по отношение на броенето на гласовете и изчисленията, осъществявани от "Информационно обслужване" .

Тук е мястото да се добави, че "Възраждане" са единствената политическа партия, която присъства на всички обсъждания на Министерството на електронното управление и ЦИК във връзка с машинното гласуване.
Ние  поискахме официално среща с Ивайло Филипов, която той отказа. Отказа да се срещне с  една от политическите сили в страната.

Ние от „Възраждане" призоваваме ДАНС да призове  Изпълнителния директор на „Информационно обслужване" АД и да го разпита за поводът на посещението му в САЩ.

Българските граждани могат да дадат доверието си за "Възраждане" с номер 3 в бюлетината на изборите на 2 април 2023 г. 

Избери свободата!

„Възраждане" е с номер 3 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!