Байдън за заповедта за арест на Путин: Е, мисля, че е оправдано
Секция: СВЯТ
18 Март 2023 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Байдън за заповедта за арест на Путин: Е, мисля, че е оправдано

/КРОСС/ Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е оправдано, предаде Ройтерс.

Вчера МНС поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и противозаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

САЩ, както и Русия, не са член на МНС. „Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент", каза Байдън пред журналисти.

Щатите отделно стигнаха до заключение, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите, посочи говорител на Държавния департамент.

„Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност", добави говорителят.

„Това е решение на прокурора на МНС, взето независимо, въз основа на фактите, с които разполага", се казва още в изявлението.

Този ход на Наказателния съд задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия.
Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова - руският комисар за правата на децата, по същите обвинения.
Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа".