Доц. Росен Калпачки: 45 000 души годишно получават инсулт в България
Секция: Здраве
18 Март 2023 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Росен Калпачки: 45 000 души годишно получават инсулт в България

/КРОСС/ Областните болници трябва да бъдат приведени в състояние рутинно да прилагат процедурите по лечение на инсулт. Това каза доц. Росен Калпачки - ръководител на клиниката по Нервни болести към болница „Света Анна" в София, в предаването „Тази събота" по бТВ.

Информираността, ранно разпознаване на симптомите и бързо стигане до болница са ключови за адекватното оказване на помощ, подчерта той. „Проблемът обаче е, че първите симптоми на инсулт самият пациент рядко ги усеща веднага. Огромна е ролята на хората, с които живее, неговите приятели, защото те ще усетят симптомите. Неслучайно обучението за първи белези на инсулт в нормалните страни става в училищата, и то при най-малките, защото идеята е да помогнем на нашите баби и дядовци", заяви доц. Калпачки и допълни, че вече такива инициативи се появяват и в България.

Признаците на инсулт са изкривяване на устата, изтръпване на ръката, нарушения в говора. При някой от тези признаци пациентът трябва незабавно да бъде откаран до лечебно заведение. Рисковите фактори са високо кръвно и околната среда - мръсният въздух, изтъкна доц. Калпачки.

45 000 души годишно получават инсулт в България, което означава, че на всеки 10 минути някой получава инсулт.