Лидия Шулева: Цените на производителите на хранителни продукти са скочили между 60 и 70%
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Март 2023 12:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидия Шулева: Цените на производителите на хранителни продукти са скочили между 60 и 70%

/КРОСС/ Докладът на финансовото министерство от една страна може да е бил предназначен да обслужва някои партийни интереси в предизборната кампания. От друга стана, появата му може да цели в дневния ред на обществото да влезе необходимостта да се повиши бюджетният дефицит и да се влезе в дългова криза. Това каза Лидия Шулева, икономист и бивш вицепремиер и министър на икономиката и социалната политика, в предаването „Тази събота" по бТВ.

Парадоксално по думите й е, че след появата на доклада се е стигнало до там авторът на доклада да опровергава сам себе си, а пък редица експерти да обясняват какво е искал да каже авторът с този доклад.

Намалените ставки на ДДС за определени продукти и услуги не са довели до желания ефект или той е бил краткосрочен, посочи Шулева. Затова според нея те трябва да бъдат премахнати.

Според нея предложението на Министерството на финансите за облагане на свръхпечалбите на бизнеса с 33% ще предизвика сериозни дискусии. „Това е своеобразно наказание на възстановителни процеси на ефективни фирми и не мисля, че това е добро решение като цяло. Според мен много по-лесно и логично е да се съкратят определени компенсации, защото не всички бизнеси имат нужда от компенсации", заяви Шулева.

Тя подчерта, че лошата и напълно сгрешена аграрна политика неминуемо рефлектира върху цените на хранителните стоки. „Всички знаем, че субсидиите в голямата си част отиваха при зърнопроизводителите. Сектори като зеленчукопроизводство, производство на плодове, месо и мляко останаха недофинансирани от субсидии. Липсата на субсидии в тези сектори доведе до високите цени. Производителите там трябва да се подпомогнат. Тогава те биха могли да намалят цената, инфлацията би била много по-ниска", посочи Шулева.

Цените на производителите на хранителни продукти в България са скочили между 60 и 70%. Голямото увеличение на инфлацията у нас се дължи преди всичко на хранителните продукти, заяви тя.

„Производителите в сектора хранителни продукти имат 56% увеличение на материали, 109% увеличение на електричеството след компенсациите, 216% на газа, 29% на работната заплата. Всичко това формира цена, която е със 70% по-висока за производител", посочи Шулева.

бТВ, „Тази събота"