Мария Захарова: Москва ще продължи да иска от Копенхаген отговори за диверсиите на газопроводите "Северен поток"
Секция: Русия
18 Март 2023 14:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Захарова: Москва ще продължи да иска от Копенхаген отговори за диверсиите на газопроводите "Северен поток"

/КРОСС/ Руското външно министерство ще продължи да настоява пред Копенхаген за отговори на поставените преди въпроси въпреки отказа на Дания диверсиите на газопроводите "Северен поток" да бъдат разследвани съвместно. Това се казва в разпространен днес коментар на Мария Захарова, говорителката на руската дипломация, информира ТАСС.

Този въпрос не ще може да бъде "заметен под килима", добавя тя.

"Копенхаген, който с толкова плам брани интересите на САЩ в Европа, от самото начало нямаше интерес да се води разследване, способно да хвърли светлина върху същинските изпълнители и поръчители на терористичните атентати", твърди руската дипломатка. По думите ѝ, "за пореден път го потвърждава" (. . .) неясната реакция" на датските власти, след като били известени, че при оглед на газопровода "Северен поток-2 през февруари компанията "Норд стрийм 2" открила близо до заваръчна връзка по тръбата, някакъв "обект".

До момента датските власти не са дали що-годе разбираем отговор на никое от многобройните руски запитвания и не са предоставили някакви резултати от своето разследване - "при все че тъкмо Русия като собственик на газопроводите (. . .) е потърпевшата страна", заявява Захарова.

"Само едно всестранно и открито международно разследване със задължителното участие на руски представители може да предостави на обществеността достоверни и обективни данни за причините, изпълнителите и поръчителите на (тези) диверсии", заключава говорителката на руската дипломация.