Росен Христов: До няколко дни ще подпишем меморандум между газопреносните оператори на 9 държави
Секция: Анализи
19 Март 2023 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Христов: До няколко дни ще подпишем меморандум между газопреносните оператори на 9 държави

/КРОСС/ До няколко дни ще подпишем меморандум между газопреносните оператори на 9 държави. Целта е да се направи мащабен анализ на газовия пазар в региона и на инфраструктурата, за да се доставя неруски природен газ. Това каза снощи министърът на енергетиката Росен Христов в предаването „Говори сега" по БНТ.

Проектът е по инициатива на България и предвижда повишаване на свързаността и капацитета на газопреносните мрежи на участващите държави.

В момента никой не се ползва газ от Чирен, единствено „Булгаргаз" черпи малки количества, подчерта Христов. „Имаме предложение да компенсираме разликата между цената, на която е запълвано газохранилището в Чирен, и сегашната пазарна цена, което ще позволи на фирмите, които държат газ там, да го пуснат на пазара, или ако го задържат там, той да бъде на цена, която да се реализира. Това е според европейската директива - фирмите бяха задължени да нагнетят газ в „Чирен" така, че да достигнем 90% запълняемост на газохранилището, за да се осигури енергийна сигурност в цяла Европа. Затова директивата изрично предвижда държавите да компенсират разликата в тези цени", обясни енергийният министър.

Министър Христов каза, че в момента се работи с бизнес асоциациите, за да може енергийните компенсации да бъдат още по-ефективни. Мярката на правителството е помогнала за запазване на работни места, а бизнесът дори е разширил пазарния си дял в Европа. Според Христов остава актуален въпросът за високата инфлация, както и необходимостта от допълнителни действия за постигане на по-голяма енергийна ефективност, намаляване на пиковото потребление и използване на ВЕИ. „Работим в посока да се поемат ангажименти от бизнеса така, че програмата за компенсация да бъде свързана с такива ангажименти, които ще имат дългосрочен ефект. Идеята е тези средства да бъдат инвестирани, така че да има дългосрочен ефект както за бизнеса, така и за хората", заяви той.

Христов заяви, че България следва политиката за пълна декарбонизация на ЕС до 2050 г., но иска отлагане за 40% намаляване до 2036 г. „Това, което се борим, е европейските директиви, които важат за всички други държави, да важат и за нас", поясни той.

Енергийният министър заяви, че лицензирането на горивото на „Уестингхаус" върви по график. „В договора изрично е предвидено горивото да се доставя само след получаване на лиценз и в момента графикът се спазва и от двете страни. За момента няма нищо критично в спазването на договорите", успокои Христов.

По много показатели и горивото на „Уестингхаус" и „Фраматом" е по-добро от руското ядрено гориво, а цената е съпоставима с тази на ТВЕЛ, заяви той.