Предложение на британското правителство: Безплатна детска градина, ако и двамата родители работят
Секция: СВЯТ
19 Март 2023 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предложение на британското правителство: Безплатна детска градина, ако и двамата родители работят Образователната система във Великобритания е една от най-скъпите в света

/КРОСС/ Британското правителство ще се опитва да върне на работа милион майки като предложи безплатни детски градини за децата им. В момента свободните работни места в страната са над милион. Властите на Острова обещават да осигурят безплатна детска градина на всяко дете, щом навърши 9-месечна възраст, ако и двамата родители работят. В момента това става, чак когато то стане на 3 г., което принуждава много майки да си останат у дома през това време, тъй като заплатите им трудно покриват високите такси в яслите.

За подобна промяна отдавна се лобира, но властите все отказваха да я направят, защото британската образователна система е една от най-скъпите в света и вкарването на още деца в нея ще струва милиарди на бюджета.

Новината е особено добра за живеещите във Великобритания българи, защото далеч от дома те не могат да разчитат на помощ от баби и дядовци. Деница Николова е медицинска сестра в лондонска болница. Нейната професия е особено търсена в Англия. В момента има около 133 000 свободни работни места в британското здравеопазване. Но ако тя се върне на работа сега, таксите за двете й момиченца в детска градина на месец ще са близо 3000 паунда. Толкова е и заплатата й.

„Не смятам, че в момента имаме нужда да изпращам една от двете на детска градина, поне докато не получат възможността да се възползват от часовете, които държавата предлага", споделя Деница.

Безплатното приемане на по-малки деца в яслите ще започне през септември следващата година и то първоначално само за 15 часа седмично, тъй като няма достатъчно свободни места. Но за младите родители това пак е съществена помощ на фона на рекордното поскъпване на живота.