Тече поредната предизборна кампания без политически дебати
Секция: Интервюта
21 Март 2023 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тече поредната предизборна кампания без политически дебати

/КРОСС/ Предсрочните избори ще се проведат на 2 април 2023 година. За пети път в последните 2 години българите са призовани да дадат своя глас и да изберат своите народни представители. 14 партии и 7 коалиции са регистрирани за вота. 5 621 кандидати общо искат гласа на народа, като в няколко района са издигнати и независими кандидати.

С жребий на 1 март беше определен реда, по който партиите и коалициите ще бъдат изписани в бюлетината. Отмина повече от половината от предизборната кампания за кандидатите за 49-то Народното събрание.

За пореден път обаче прави впечатление, че политическите дебати отново липсват. След изявлението на служебния министър на финансите, че България е изправена пред фалит, започнаха нападките кой е виновен за това. Но дори тези обвинения са отправени през медиите. Никой все още дори не е посмял очи в очи да обвини някой друг. Голяма част от политиците се обединяват и казват, че проблемите са членството в еврозоната и Шенген.

От всички кандидати чуваме почти една и съща фраза - как трябва да има правителство. В същото време обаче се говори, че изборите са били само „загрявка" за още едни, които ще бъдат наесен. Не стига, че избирателната активност намалява с всеки изминал вот, но явно кандидат-депутатите искат още да спадне, защото е демотивиращо да се казва, че тези избори са само загрявка за нови наесен. Т.е. и по този въпрос уж има консенсус, че трябва да има редовно правителство, но май не е точно така. Явно това трябва да чуят избирателите и затова се казва, докато реалността я виждаме - предсрочните изборите следват едни след други.

Освен това в предизборните дебати не участват лидерите на партиите. Защо не може да видим Бойко Борисов в диспут с Корнелия Нинова и Кирил Петков? В телевизиите се изявяват само политици от периферията, най-много заместник-председатели на партии. Отдавна не сме виждали и слушали дебат между председателите на партиите. Всички партийни лидери имат дълг към избирателите си да дебатират. Но нека си зададем въпрос защо у нас няма лидерски дебат? За да го има, трябва да е ясно за какво ще се дебатира. В последните години ярко се откроява липса на култура на водене на диалог, липсата на дълбочина в диалога, липса на умение да се обясняват на хората процеси. Липсват на идеи. Липсват и ясно изразени и добре защитени тези. Теми, които са предлагани от водещите политически сили, са добре познати и напълно предвидими. Решенията, които се предлагат, също не могат да изненадат зрителите.

Темата за българската външна политика блести със своето отсъствие в публичния дебат. Темата не е сред водещите и в предизборната кампания. Често България търпи чужди решения, а не се опитва да бъде пълноценна част от процеса по вземане на решения на европейско и на световно ниво. Тази теза изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на заключителния курс Национална програма „Управленски умения" на Българско училище за политика „Димитър Паница", съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Абсолютно права е Йотова. По темата за външната политика на България единствено се коментира кой е с Украйна и кой е с Русия. А къде се позиционира България? В последните години само чакаме отвън да ни кажат какво да направим и тогава го пресъздаваме като вид „политика" и „позициониране" на страната ни. България обаче не участва във вземането на решения. Страната ни е единствено взема нечия страна - обикновено която кажат от САЩ!

Като цяло липсва ясна политическа визия в кандидатите за 49-ото Народно събрание. Освен витиеватите и заучени фрази, политиците нямат визия за това как си представят да изглежда България дори след 5 години, да не говорим за 10, 20 или 30 години. Мисли се само от избори до избори. А тъй като те са все по-близко във времето, дори не се мисли за един 4-годишен период. Всеки говори, че трябва да се пребори демографската криза.

Но как ще стане това, никой не казва. Липсва визия и в образованието и културата. Когато все повече млади българи излизат необразовани от училищната система за какво бъдеще говорим? Когато някои от тях не са прочели дори една книга в живота си, когато не са отишли на една театрална постановка за какво бъде говорим? Тези проблеми също се споменават от кандидат-политиците, но отново липсва отговорът по какъв начин ще се решат тези проблеми.

От политиците чуваме призиви да отидем да гласуваме на изборите. Но освен за кого да гласуваме, не чуваме за какво да гласуваме! Така и ще си отмине поредната предизборна кампания, в която липсва политическия дебат. Поне на 2 април някой ще хапне малко кебапчета и кюфтета. Тъй като изборите са все по-често, поне тези хора ще бъдат сити.