Събират средства за реставрация на най-стария храм в Пиринския край
Секция: Православие
23 Март 2023 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Събират средства за реставрация на най-стария храм в Пиринския край

/КРОСС/ Средства за реставрация на Храм "Свети Никола" в село Долен набира Сдружение "Съзидание - 2012". Църквата е построена през 1834 година, като е градена единствено през нощта. Тя е най-старият православен храм в Пиринския край.

Идеята за реставриране на Храм "Свети Никола" в село Долен се появи спонтанно преди четири години, когато голяма интернационална група бяхме в областта около село Долен, Гоцеделчевско, и село Огняново.

Посетихме село Долен, и толкова се впечатлихме, то е толкова красиво, автентично с този невероятен храм. Това е единствената църква в този район, в която покривът е дървен и е стенописван отгоре", каза председателят на сдружение "Съзидание - 2012" Жана Иванова.

Иванова обясни, че дърворезбата в храма е добре съхранена, но стенописите са в лошо състояние.

Тя отбеляза, че в самото начало на инициативата са събрали 4300 лв., като те са били дарени от чужденци от 15 различни страни, и всеки от тях е дарявал долари, лей, рубли и др.

"С тези пари платихме проекта за реставриране, който е утвърден от Министерството на културата, съгласуван с църковното настоятелство, и с дядо владика Серафим от Гоце Делчев", уточни тя.

Иванова разказа, че всичко за реставрацията е било готово, но преди да започнат, се е появила Ковид-пандемията, а в последствие е започнала и войната в Украйна.

Председателят на сдружение "Съзидание - 2012" обясни, че благотворителното събитие по начало е било планирано за 22 февруари, но в този период се е случило и земетресението в Турция, и тогава Сдружението е организирало събиране на средства, лекарства и дрехи, и така благотворителната кампания е била отложена.

"Според проекта и реставраторите са нужни около 300 000 - 400 000, но това са сметки от преди 3-4 години. Реставраторката, обаче, каза, че колкото и пари да се съберат, ние започваме да работим. Времето трябва да е топло и сухо, за да се работи, което значи края на месец май ", каза Иванова.

"Пролетта носи вярата и надеждата за нов живот, защото енергията се спуска върху Земята с много голяма сила върху Северното полукълбо. Започват да цъфтят дърветата, а птичките са дошли и пеят, и след като природата по такъв начин откликва да се възражда, това е възраждането и в нашите души. Предстоят ни светли празници. Това е начинът - когато ние сме обединени и когато сме заедно в такива силни каузи. Знам, че българите ще дарят, защото родолюбието е вътре в нас", каза още тя.

Ивайло Ламбев от сдружение "Съзидание - 2012" посочи, за момента основната цел е реставрация на стенописите. Според него през годините доброволците към инициативата са се увеличили.

Нещо, за което имам вътрешно усещане особено в последните години е, че българинът има нужда от духовно развитие. В момента има много обучение за материалното, за бизнес, но точно духовното е забравено и по никакъв начин не е подкрепено. Моята вътрешна убеденост в това, което правим в момента, е да събудим хората да се възвърнат към това, защото за мен това ще помогне на българите да се обединим и да бъдем такива каквито искаме да бъдем", катерочиен е той.

Той призова всеки да помогне както може, защото някой може да помогне със средства, а друг - с труд. "Този храм е на абсолютно всички, и нашият призив е всички да направим така, че да го съхраним, и с него да започнем, защото има много други неща в държавата, с които никой не се занимава, а всъщност те са много ценни", добави Ламбев.


Източник: БГНЕС