Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол: Очаквам да приемем рекорден бюджет, който да успеем да изпълним
Секция: Интервюта
23 Март 2023 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол: Очаквам да приемем рекорден бюджет, който да успеем да изпълним

/КРОСС/  Любомир Ганев, президентът на Българска волейболна федерация, даде ексклузивно интервю пред официалния сайт ден преди Общото събрание. Миналата седмица легендата беше избран за президент на Балканската волейболна асоциация. Ганев говори по всички текущи въпроси, свързани с българския волейбол.

- Г-н Ганев, да започнем хронологично. В края на миналата седмица бяхте избран за президент на Балканската волейболна асоциация. Какво означава този пост за българския волейбол?

Огромно признание за мен и за българския волейбол. Особено защото стана на историческата асамблея на Балканската волейболна асоциация в Истанбул. За първи път от всички зонални асоциации организирахме и осъществихме балканско първенство по снежен волейбол. То е първото в историята на европейската конфедерация CEV. То беше отразено и в сайта на CEV като историческо. Най-радостно е, че има български шампиони по снежен волейбол.

- Какви са най-големите проблеми на волейбола на Балканите и какви са плановете на асоциацията за решаването им?

Балканската волейболна асоциация е може би най-добре работещата зонална такава под шапката на CEV. Смело и гордо мога да заявя, че проблемите ни са малки и ги решаваме бързо. Стремим се да увеличаваме броя на държавите, които участват в балканските първенства. Също да има по-голям брой турнири по плажен и снежен волейбол под егидата на БВА. Стремим се да подпомагаме държавите, които нямат възможност да участват в състезанията.

- Какво ви препоръча Александър Боричич, президентът на CEV, който присъства на асамблеята?

 Да продължаваме да работим по същия начин. Боричич похвали БВА и ръководството начело с президента на турската федерация, който беше на върха й през 2022 година. Боричич бе свидетел на подписването на два нови спонсорски договора на БВА с международни компании. Едната е със здравната институция Аджъбадем, която присъства и в България. А другата е Билетиниау, която е за продажба на билети за всякакви събития в Турция и на Балканите.

- Да се върнем на наша територия. Утре ще водите Общото събрание на Българска федерация по волейбол. Какво очаквате?

 Да приемем предложените промени в устава на федерацията. Да вкараме снежния волейбол като спорт, за да може клубове, които практикуват само него, да станат членове на федерацията. Една от основните точки е да се намали броят на членовете на Управителния съвет от 25 на 17 души. Това беше и предизборно обещание на инициативния комитет, който ме издигна за президент преди три години. Вкарваме допълнителни изисквания за кандидатите за членове на Управителния съвет. Добавяме няколко комисии, които ще станат постоянни във федерацията. И освен това очаквам да приемем рекорден бюджет за 2023 година, който се надявам да успеем да изпълним.

- Прочетохте ли всички интервюта на кандидатите за членове на управителния съвет? Доволен ли сте как мислят волейболните хора?

 Да, абсолютно всички! Няма да коментирам работата на колегите, с които съм работил в последните три години. Техните резултати са видни за клубовете, които ще гласуват. Искам да кажа, че в подадените кандидатури впечатление прави желанието на доказали се във волейбола хора да бъдат част от ръководството на федерацията. Такива са Александър Иванов от Хебър и Александър Маджуров от Деа - двама президенти и истински волейболни експерти.

- Предстои много напрегнато лято за нашите национални отбори. Какво очаквате като представяне?

 Като федерация подсигурихме всичко, което беше поискано от щабовете на националните отбори. Визирам период за подготовка, контролни мачове, обезпечаване на необходимите изисквания на състезатели и треньорски щабове. Надявам се и вярвам, че в тази толкова богата на волейболни събития година ще имаме много поводи за радост. При подрастващите ще участваме на три световни първенства и почти сигурно на две европейски. Мъжете и жените имат важни турнири във Волейболната лига на нациите. Освен това сме домакини в лицето на Варна на европейското първенство за мъже. Жените също участват на европейско първенство. След това ни предстои и участие на олимпийските квалификации. Наистина съм убеден, че ще имаме повече поводи за радост през 2023 година. Волейболът е най-успешният колективен спорт на България и сега е момент отново да го докажем.

- Доволен ли сте от работата по клубовете и каква е комуникацията между тях и федерацията?

 В последните години се забелязва значително израстване при голяма част от клубовете. Особено тези, които участват в efbet Суперволей. Успяхме да направим от волейбола продукт, който да е привлекателен за партньори, медии и общини, които искат да приемат различни турнири. И на първо място - за феновете, които са най-голямото ни богатство. Специално в  efbet Суперволей всички мачове са много оспорвани. Голяма част от тях завършват след 5 гейма. И като прибавим, че четири от шестте двубоя на седмицата са в различни дни и са пряко в ефира на b1b box развитието на волейбола е видимо. Клубовете успяват да привличат нови партньори. Комуникацията с тях е редовна - от една страна с комисиите в БФ Волейбол, а от друга с председателя и членовете  на Управителния съвет. Стремим се всяка година да правим поне по две срещи с клубовете във всички региони. Всеки може да черпи информация от извора и да споделя своите проблеми. В последните три години организирахме срещи с над 60 кмета в населени места, където има волейболни клубове и се опитваме да подпомогнем дейността на всеки. Тези срещи се отчитат като много ползотворни не само от представителите на местната власт, но и от самите клубове. Много често водят до повишаване на качеството на работата и условията.

- Какво бихте казали за финал?

 Пожелавам успех на всички кандидати за членове на Управителния съвет. Както заявих при избирането за президент, ще намеря общ език и начин да работя с всеки, който бъде избран.

 

Източник: Труд