Астероид, който може да помете цял град, ще мине покрай Земята
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Март 2023 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астероид, който може да помете цял град, ще мине покрай Земята

/КРОСС/ Голям астероид, който може да помете цял град, ще премине безопасно между Земята и лунната орбита в края на тази седмица, без да засегне нито планетата ни, нито Луната, предаде БТА.

Преминаването му на малко над 168 000 километра от Земята в събота ще даде възможност на астрономите да го изследват. Това е наполовина на разстоянието от Земята до Луната и астероидът ще може да се наблюдава с бинокли и малки телескопи.

Подобно приближаване на подобни небесни тела не е необичайно, но от НАСА отбелязаха, че рядко се случва преминаване близо до планетата ни на толкова голяма космическа скала - не повече от веднъж на десетилетие. Според учените размерът на астероида, който се очаква да прелети край Земята, е около 40 метра на 90 метра.

Открит преди месец, астероидът 2023 DZ2 ще прелети на 515 000 километра от Луната в събота и няколко часа по-късно ще премине край Земята, над Индийския океан, със скорост от около 28 000 км/ч.

"Няма вероятност този "убиец на градове" да удари Земята, но приближаването му създава отлична възможност за наблюдения", каза в изявление Рихард Мойсъл, ръководител по планетарна защита в Европейската космическа агенция.

От НАСА съобщиха, че за астрономите от Международната мрежа за предупреждение за астероиди близкото преминаване на небесни тела е добра възможност за подготовка за планетарна защита.

Проектът Виртуален телескоп ще излъчва на живо приближаването на небесното тяло. Не се очаква той да прелети отново край Земята преди 2026 г.