Росица Матева: Изграждането на доверие в изборния процес е обща цел на всички
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Март 2023 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росица Матева: Изграждането на доверие в изборния процес е обща цел на всички

/КРОСС/Росица Матева заяви по бТВ, че има говорене в обществото, че по време на изборите ще има нередности. „Задължение на всички участници в изборния процес е, че изграждането на доверие в изборния процес е обща цел на всички. Лесно се руши доверието, но то трудно се изгражда. И трябва да раотим всички заедно за изграждане на това доверие".

Видеонаблюдението ще се извършва чрез устройство - видеотелефон, на който са махнати всички приложения, освен камерата, обясни Матева. „Нови апарати са закупени, подготвят се за транспортиране до СИК. Видеонаблюдението ще се включи едва след като изборният ден приключи."

Всеки от нас може да се включи в която секция предпочита и да вижда какво прави СИК, това може да стане чрез всяко устройство, което има достъп до интернет, допълни Матева. „Мисля, че платформата се казва е-видео, но ние ще разпространим кой е сайтът".

Ние препоръчахме на СИК да не се показва бюлетина по бюлетина, защото идеята е да бъде прозрачен процесът по преброяване и установяване на резултата, защото това е задължение на СИК, вие ще виждате как СИК брои гласовете и установява дали тази бюлетина, примерно, дали СИК правилно го установява, обясни Матева.