Чудотворната икона в Хаджидимово
Секция: Православие
06 Май 2023 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чудотворната икона в Хаджидимово

/КРОСС/ Манастирът "Свети Георги Победоносец" в град Хаджидимово, Гоцеделчевско, е известен с чудотворната икона на светеца, която оцелява два пъти от пожар. Според преданията мнозина са намерили своето изцеление в този манастир.

Мястото е магично и разказва за чудеса. Посещава се и от християни, и от мюсюлмани. Всички те са водени от вярата за чудотворната икона на св. Георги Победоносец.

Много са чудните истории, които свидетелстват за нейната сила, като тази за 17-годшен младеж, който губи зрението си при катастрофа. Посещавайки манастира и молейки се пред иконата, отново връща зрението си. Малко момиченце пък, родено нямо, проговаря след посещението на манастира. Много бездетни двойки отправят горещи молби в манастира и се сдобиват с така желаните рожби.

Хаджидимовският манастир - красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места, в което молитвите биват чути, болните -излекувани, а чудесата се случват на всички, които вярват в тях.

Чудотворната икона на свети Георги има своя невероятна история, която засилва още повече вярата на хората в способността и да лекува и да върши чудеса.

„Има различни случаи. Например, иконата оцелява при големия пожар преди 40 години, когато цялата църква изгаря. Тогава голяма част от нея е била от дърво - покривът, колоните. Само стените са били от камък. В този пожар изгаря целият иконостас, всички икони, самият покрив рухва. Единствено иконата на свети Георги оцелява", разказва игуменът на манастира отец Теофил.

От тогава до днес хиляди хора идват в манастира и отправят горещи молби пред нея, а след време се връщат, за да благодарят.

На хълма над Хаджидимово днес се разнася празничен камбанен звън, а стотици вярващи прииждат, за да почетат свети Георги и да се помолят за здраве и благоденствие.

бТВ, „Тази събота"