Зарков за опита за атентат срещу Гешев: Кой и защо – отговорът е важен за това как изглеждаме отвън
Секция: Интервюта
08 Май 2023 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зарков за опита за атентат срещу Гешев: Кой и защо – отговорът е важен за това как изглеждаме отвън

/КРОСС/ В центъра на дебатите трябва да бъдат въпросите кой, с какви мотиви, защо в този момент постави бомба до пътя, за да гръмне тя, когато преминава колата на главния прокурор Иван Гешев. Отговорът е много важен за това как въобще изглежда страната ни отвън и как я виждаме отвътре. Това коментира служебният правосъден министър Крум Зарков в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Зарков обясни, че се е обадил на главния прокурор, почти веднага след като разбира за инцидента.

„Не сме говорили обаче по същество, за самия взрив, тъй като това е работа на разследващите органи. Обадих се да го питам добре ли е и след това очаквам възможно най-бързо разследващите да кажат ясно какво се е случило и най-вече кой е виновен за него“, добави Крум Зарков.

Притеснителен според него е фактите по случая да се изясняват в хода на разследването, се създава усещането за по-голямо объркване и неяснота, което е вредно както за имиджа на службите, така и за образа на страната ни навън.

„Целият свят разбра, че българският главен прокурор е бил обект на покушение. Сега целият свят гледа как реагира българската държава в такъв случай. Колкото по-бързо придобием яснота, толкова по-добре за всички“, подчерта служебният правосъден министър.

Часове след инцидента информация и коментари са идвали от много лица и това е било грешен подход, смята той.

„Прокурори и следователи не могат да си позволят да говорят за „олигарсите“, „политиците“. Те трябва да казват имена и да предприемат мерки“, добави служебният правосъден министър.

Крум Зарков заяви, че настоява и от директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, и от другите говорители, които се появяват около него, да спрат с разнопосочното говорене.

„Каква е била целта на атентата – да убие, да сплаши, да инсценира? Всички тези неща са версии, които трябва да бъдат изследвани. Достатъчно сериозно е това, което се случва, за да демонстрираме и да обърнем дефекта в ефект“, каза Крум Зарков.

Той допълни, че не му е станало ясно как и кога е пристигнал израелският експерт у нас и че очаква да стане ясно защо е трябвало да се позоваваме на чужд експерт.

Необходима е дълбока реформа на прокуратурата и приемане на ключови законопроект за приемане на механизъм за контрол на главния прокурор. „Той трябва и ще бъде  приет. И ако целта на събитието с главния прокурор е било да се постави в този контекст – много жалко, няма да проработи“, категоричен бе Крум Зарков.

Според правосъдния министър промените в съдебната власт, внесени от служебния кабинет, са конституционосъобразни и конституционната практика доказва това. „Няма никакъв смисъл да предполагаме, че ще паднат в Конституционния съд. Има политическа воля от двете най-големи партии, там започва конституционен дебат. Дебатът е на масата и е много важно той да произведе резултат, и то възможно най-бързо. Предстоят ни важни дати. Президентът на републиката се пребори за това да бъдем допуснати в „Шенген4 през октомври, но при условие че си свършим работата – ето това е работата“, посочи Крум Зарков.