Зам.-министър Славов поздрави Националния исторически музей за 50 години от създаването му
Секция: КУЛТУРА
10 Май 2023 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Славов поздрави Националния исторически музей за 50 години от създаването му

/КРОСС/ Днес в обновените зали на Националния исторически музей (НИМ), тържествено беше отбелязана 50-тата годишнина от създаването му.

Събитието беше ознаменувано с тематична изложба и експозиция, която показва изминатия от институцията път.

На тържеството и на откриването на изложбата присъстваха всички служители на музея, както и много гости от цялата страна. Участие взеха бившите директори на НИМ – акад. Васил Гюзелев, проф. Станислав Станилов и проф. Иля Прокопов.

Сред официалните гости бяха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова и зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов.

„В знак на признателност да се обърнем към поколенията специалисти и музейни работници, които творят в различни области на науката и които отдадоха своите знания, енергия и живот, за да бъде днес НИМ храм на българската национална памет!

Институцията НИМ е заела своето място в институционалния живот на нашата държава, но също толкова е важно, че хората, които работят в НИМ, правят така, че техният труд , техните научни постижения и изследвания, техният талант да бъдат оценени у нас и зад граница, от всички, които имат възможност да се докоснат до огромното културно-историческо наследство и богатство, което съхранявате, пазите, изучавате,  изследвате и популяризирате.

По този начин доказвате, че българското културно-историческо наследство заема своето достойно място в съкровищницата на човешката цивилизация.

Дълбок поклон пред всички, които са отдали живота си, работата и творчеството си в името на България! Честит юбилей !“, заяви доц. Славов по време на своето приветствие за празника.

Гостите на тържеството бяха посрещнати от директора на НИМ доц. Бони Петрунова и нейния заместник проф. Иван Христов.

Университетската общност беше представена от ректора на УниБИТ проф. Ирена Петева, както и от проф. Стоян Денчев, председател на Съвета на настоятелите на същото Висше училище.

На събитието беше отворена и специална книга за поздравления по случай юбилея.