Проф. Драганов: Очакваме 13 млн. чуждестранни туристи през 2023 г.
Секция: Туризъм
12 Май 2023 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Драганов: Очакваме 13 млн. чуждестранни туристи през 2023 г.

/КРОСС/ 30% повече нощувки спрямо миналата година по това време, приходите са с 50% повече. Между 4 и 8% е средният ръст спрямо 2019 г. Очакват се 13 млн. души да посетят страната през 2023 г. През месец май сме имали около 800 000 чуждестранни посещения, а сега очакваме да ударим милион. Това каза за "Твоят ден'' проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма

"Ако приключим годината с около 13 млн. посетители общо влезли в страната, това ще надхвърли 2019 г., когато имахме 12,5 млн. През зимата имаше много доволни туристи, не само в зимния и балнеотуризма, но и културен туризъм в градско-историческа среда и други видове, посещение при близки и приятели. Имаме свръхпредлагане и излишък на места за настаняване и не спира да се строи", посочи той.

Туроператорът Здравка Чимева споделя ,че желаещите да почиват в Благоевградско са все повече, като има увеличение на търсенето и резервациите. "За всички, които работят в туризма, това е глътка въздух след пандемията. Туристи се стичат в Банско, Добринище, Сандански, Баня, Огняново, планинските хижи. Чуждият интерес е от Испания, много им харесва в България. В Благоевград има т.нар. обиколни пътувания", разкри тя.